Tελευταια Νεα

Σάββατο, Απριλίου 25, 2020

Πρόεδρος Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ: H Eλλάδα μας έδειξε τον δρόμο


Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι υπάρχουσες θεραπείες είναι απλώς βοηθητικές στα συμπτώματα - «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού», τονίζει - Προβλέπει ότι για την παρασκευή του εμβολίου θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια
Τη στρατηγική που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση ενάντια στον κορωνοϊό επαίνεσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής των Εθνικών Ακαδημιών της Αμερικής για τις αναδυόμενες λοιμώξεις και απειλές για την υγεία του 21ου αιώνα, Δρ. Χάρβεϊ Φάϊνμπεργκ, στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Θα πρέπει να έχουμε ένα πλάνο για δύο χρόνια, γιατί αυτό είναι το χρονικό διάστημα που με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μπορούμε να περιμένουμε ένα εμβόλιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Gordon and Betty Moore Foundation.

«Η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα φαίνεται ότι πήρε μία τέτοια θέση, που αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια υγειονομική κρίση, όπου η επιστημονική γνώση πρέπει να έχει το προβάδισμα και να δίνονται κατευθύνσεις από την επιστημονική κοινότητα. Η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο για το πώς κανείς πρέπει να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση», επεσήμανε ο τέως αντιπρύτανης του Χάρβαρντ .

«Ο κορωνοϊός αναδεικνύει τέσσερις κρίσεις»

Ο κορωνοϊός αναδεικνύει πολλές κρίσεις, σύμφωνα με τον κ.Φάϊνμπεργκ.

«Υγειονομική κρίση, κρίση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σοβαρή οικονομική κρίση όπου δυστυχώς πολύς κόσμος έχει χάσει τους τελευταίους μήνες τη δουλειά του, και κοινωνική κρίση που μας κάνει να να αναθεωρούμε τον τρόπο που συναθροιζόμαστε. Π.χ. πώς ασκούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, πώς κάνουμε ή δεν κάνουμε αθλητικές διοργανώσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και αυτά τα 4 προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα»

Αν δεν έχει εξετάσει κανείς την κοινότητα, δεν μπορεί να γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα, τονίζει ο κ. Φάϊνμπεργκ.

Νούμερο ένα είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, υπογραμμίζει.

«Νούμερο δύο, να υπάρχει ικανότητα από την πλευρά του κράτους να ιχνηλατεί τις επαφές. Ιχνηλάτηση των επαφών εκείνων που εκτέθηκαν στον ιό, έτσι να τους διαχωρίσουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό κατά τη διάρκεια της επώασης. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σε νοσοκομειακό επίπεδο. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αρκετά χαμηλός, έτσι αν υπάρχει δεύτερο κύμα να είμαστε σε θέση να αναχαιτίσουμε την διασπορά. Αν το σημείο εκκίνησης είναι δέκα χιλιάδες κρούσματα, τότε φτάνει κανείς στα 2,7 εκατομμύρια. Και τότε ξεπερνάει κανείς την ικανότητα διαχείρισης. Γεωμετρικά αυξάνουν τα κρούσματα, ενώ αριθμητικά η ικανότητα διαχείρισης. Άρα είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διερωτηθούν, τι μπορούν να κάνουν έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλές το περιβάλλον για όλους. Π.χ. νέα διάταξη του χώρου, μάσκες, θερμομέτρηση, καθαρισμός΄του αέρα, πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται υγειονομικοί, ή άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με πελάτες. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να χαλαρώσουμε σταδιακά τα μέτρα και εν αναμονή εμβολίου», προσθέτει.

Για τις θεραπείες και τις πρακτικές στις ΗΠΑ

Σήμερα, λέει ο καθηγητής, οι υπάρχουσες θεραπείες είναι απλά βοηθητικές στα συμπτώματα.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό δοκιμή σε διάφορα στάδια, περίπου 140 μελέτες.

Θεραπείες με αντιικά φάρμακα, ανθελονοσιακά, μονοκλωνικά, πλάσμα από αναρρώσαντες ασθενείς, κλπ.

«Μια σειρά από θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για άλλους σκοπούς, αλλά δοκιμάζονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα χρειαστούν πολλά τεστ επίσης σε πρώιμο στάδιο, αλλά και μεταγενέστερο στάδιο μόλυνσης των ασθενών».

«Σε ορισμένες πολιτείες, όπως στη Νέα Υόρκη, υπήρξε έξαρση κρουσμάτων. Στις αρχές Μαρτίου τα κρούσματα σε Καλιφόρνια και Ν. Υόρκη ήταν παρόμοια. Στη συνέχεια φάνηκε η διαφορετική διαχείριση. Μία κλιμάκωση θα υπάρξει στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ στο επόμενο διάστημα. Έχουμε μία εθνική κυβέρνηση, αλλά κάθε Πολιτεία έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας. Έτσι διαφοροποιούνται οι τρόποι διαχείρισης της πανδημίας. Από την πλευρά της επιστήμης θα είναι ένα φυσικό πείραμα. Διαφορετικές πολιτικές σε διάφορα σημεία της χώρας. Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα πολύ σύντομα», κατέληξε ο καθηγητής.

« Προηγουμενη
Επομενη »