Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων... Γκίκας Μαγιορκίνης: «Είχε πέσει στο τραπέζι η ''ανοσία της αγέλης'' στα παιδιά» (βίντεο)

Τις επιφυλάξεις του για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης....

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Είχε πέσει στο τραπέζι η ''ανοσία της αγέλης'' στα παιδιά» (βίντεο)

Τις επιφυλάξεις του για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.




Ερωτηθείς αν ο ίδιος είχε ενστάσεις στη συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι στο… επιστημονικό τραπέζι είχε πέσει και η ιδέα της «ανοσίας της αγέλης», όσον αφορά τα παιδιά: «Είχαμε ενστάσεις όσον αφορά τη διαδικασία με την οποία θα άνοιγαν τα σχολεία. Όπως είχαμε πει, θέλαμε να δούμε ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο και τις προϋποθέσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα. Όλοι συμφωνούν ότι θα χρειαστεί μία ανακατάταξη των σχολείων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν. Η μία ένσταση ήταν αυτή. (…) Κάποια στιγμή είχε διατυπωθεί, όχι από κάποιον συγκεκριμένο, ότι θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο, ώστε να αναπτύξουν ανοσία της αγέλης. Σε αυτό ήμασταν κάθετοι τελείως, ότι δεν θα πάμε τα παιδιά στο σχολείο για να αποκτήσουν ανοσία. Αυτή ήταν η δική μου άποψη σε πρώτη φάση και ήθελα να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό»…

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας με τον τρόπο που θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία, ο καθηγητής είπε: «Είχα διατυπώσει ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν οπωσδήποτε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Δεν είχαμε αμφιβολία γι’ αυτό. Αν το υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το σχέδιο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου τώρα, δεν θα είχαμε κάποια ιδιαίτερη αντίρρηση. Μία συζήτηση ήταν ότι ίσως θα μπορούσαμε να μειώσουμε επιπλέον την επιδημία σε αυτή τη φάση και τον Σεπτέμβριο να ήμασταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο . Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό. Θα πρέπει να δούμε και τα οικονομικά στοιχεία. Με δεδομένο ότι φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει ένα πολύ καλό σχέδιο, νομίζω πως πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να δούμε τι θέλει να κάνει

Υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να μην εμφανιστεί ξανά ο ιός; «Από μόνος του, όχι. Με πολύ σκληρά μέτρα θα μπορούσε. Είναι ένα θεωρητικό σενάριο», προσθέτοντας ότι στην περίπτωση του SARS, ο συγκεκριμένος ιός είχε χαμηλή μεταδοτικότητα.

Ανοσία

Σχετικά με την ανοσία της αγέλης, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Υπάρχουν δύο θέματα για το φαινόμενο της ανοσίας. Πρώτον, αν υπάρχει, πόση είναι η διάρκειά της σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί. Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να είναι έξι μήνες, μπορεί και δύο χρόνια. Και εμβόλιο να έχουμε ίσως να χρειάζεται παραπάνω από μία δόση σε βάθος χρόνου. Το δεύτερο είναι ότι για να έχουμε τη λεγόμενη προστασία σε πληθυσμιακό επίπεδο, πρέπει να χτυπήσουμε πολύ υψηλά νούμερα. Δηλαδή, θα πρέπει να μολυνθεί το 60% του πληθυσμού, περίπου 6-7 εκατ. πληθυσμού. Δεν θα το φτάσουμε ποτέ αυτό. Ούτε οι άλλες χώρες θα το φτάσουν».




Μάσκες

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε: «Τα στοιχεία που έρχονται για τις μάσκες είναι διφορούμενα. Φαίνεται πως αυτές οι μάσκες που προτείνουμε τώρα στο κοινό είναι αυτές που θα προστατεύσουν τους άλλους από τους ασυμπτωματικούς. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που έρχονται από χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου φαίνεται ότι βοηθάει στην ελάττωση της επιδημίας. Με βάση αυτό πάρθηκε η απόφαση. Ας το δοκιμάσουμε».

«Αξιολογούμε τα δεδομένα και η δύναμη των αποδείξεων που έχουμε είναι ασθενής, Ακόμα και τα φάρμακα τα έχουμε δώσει απλά και μόνο με ενδείξεις», πρόσθεσε.

Παιδιά-φορείς

Τελικά τα παιδιά είναι ισχυροί φορείς του ιού; «Υπάρχουν κάποια στοιχεία που λένε ότι μπορεί να μην είναι τόσο μεταδοτικά. (…) Δεν έχουμε κάποιο γεγονος υπερμετάδοσης σε κάποιο σχολείο, όπως συνέβη στην κλινική Ταξιάρχαι», υποστήριξε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Τα δεδομένα τα εξετάζουμε, δεν βασίζομαι σε αυτά και γι’ αυτό η επιστροφή στα σχολεία γίνεται με μικρότερη πυκνότητα, ανοιχτές αίθουσες κλπ. Σε φάση αναγκαιότητας είμαστε, δεν μπορεί να παραμείνει η κοινωνία σε καραντίνα. Όλοι πρέπει να πάρουμε ένα κομμάτι του ρίσκου».