Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Με μάσκες σε κλειστούς χώρους η σταδιακή άρση των μέτρων, τι εξετάζεται -Οδηγίες για σωστή χρήση

Αισιοδοξία προκαλεί η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για τον τρόπο πο...

μάσκα

Αισιοδοξία προκαλεί η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με δεδομένο ειδικά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί ούτε κάποιο εμβόλιο ούτε κάποια πλήρως αποτελεσματική θεραπεία εναντία στον ιό.




Έτσι, η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν αναμένεται να γίνει χωρίς σαφείς κανόνες ασφάλειας προκειμένου να μην υπάρχξει κάποια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Μία ιδέα μάλιστα για το πως θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα έδωσε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όλο αυτό το πλαίσιο της επανόδου μας στη μερική κανονικότητα,θα γίνει με αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε κάνοντας εκτενή αναφορά στη χρήση μάσκας.

Όπως ανέφερε, η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν μία σύσταση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC.

«Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες» είπε ο καθηγητής.

Όπως τόνισε ωστσόσο ο κ. Τσιόδρας, η χρήση μάσκας μάσκας πρέπει να γίνεται με πολή προσοχή. «Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μίας μάσκας, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας ενός μέτρου το οποίο αφορά και μόνο την απόσταση, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, δεν σε βοηθά. Θεωρώ ότι πιθανώς όλοι να πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, ένα αντισηπτικό υγρό και να πλένουμε πολύ καθαρά τα χέρια μας. Είναι αδύνατον να διανοηθώ, και το λέει και το ευρωπαϊκό CDC, να χρησιμοποιεί κανείς μάσκα χωρίς να έχει βάλει πρώτα αντισηπτικό στα χέρια του. Ή να την βγάζει χωρίς να έχει βάλει πρώτα αντισηπτικό στα χέρια του, να έχει πλύνει καθαρά τα χέρια του. Γιατί η επαφή με το πρόσωπο είναι κύριο μήνυμα, το οποίο μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αλλάξει όταν χρησιμοποιεί κανείς μία υφασμάτινη μάσκα με λάθος τρόπο. Άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή», ανέφερε.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σωστή χρήση μάσκας

  • Πριν βάλετε μια μάσκα, καθαρίστε τα χέρια με τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών  ή σαπούνι και νερό.
  •  Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα ενώ τη χρησιμοποιείτε. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.
  • Αντικαταστήστε τη μάσκα με καινούργια μόλις γίνει νωπή και μην ξαναχρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης.
  • Για να αφαιρέσετε τη μάσκα: αφαιρέστε την από πίσω (μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας). Απορρίψτε αμέσως σε κλειστό κάδο. Καθαρίστε τα χέρια με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.