Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ο Covid-19 προκαλεί καρδιακή βλάβη ακόμη & σε ασθενείς χωρίς ιστορικό - Κινδυνεύουν & οι καπνιστές

Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους με υποκ...


Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για ανθρώπους χωρίς τέτοιο ιστορικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη ακόμη και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά.




Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους όση προσοχή κι αν έχει δοθεί, δικαιολογημένα, στους πνεύμονες, η προσοχή εστιάζεται πλέον και στην καρδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν χειρότερα προβλήματα στην καρδιά παρά στους πνεύμονες. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν εικόνα εμφράγματος, χωρίς οι αρτηρίες τους να έχουν το παραμικρό μπλοκάρισμα και «ένοχος» είναι ο νέος ιός.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων, άρχισε να δοκιμάζει σε ασθενείς με Covid-19 ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, την κολχικίνη, με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατό η εν λόγω ουσία, η οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις, να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών για την καρδιά, αλλά ίσως και την επιθετικότητα της πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός.

Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Μοχάμαντ Ματζίντ, που μελέτησαν όλες τις έως τώρα κινεζικές μελέτες και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», τόνισαν πως «είναι πιθανό, ακόμη και χωρίς προηγούμενη καρδιοπάθεια, το μυοκάρδιο να επηρεαστεί από τη νόσο του κορωνοϊού.

Η βλάβη στον καρδιακό μυ μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ασθενή με ή χωρίς καρδιολογικό πρόβλημα, όμως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους ήδη έχουν τέτοιο πρόβλημα».

Οι μελέτες προηγούμενων κορωνοϊών και ιών της γρίπης έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις αυτές είναι δυνατό να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, καρδιακή αρρυθμία και καρδιακή ανεπάρκεια, κάτι που είναι ακόμη πιο συχνό στο νέο κορονοϊό.

Τι ισχύει με τους καπνιστές

Οι επιστήμονες, όμως, φοβούνται ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί. Αυτός είναι το κάπνισμα. Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες, σε μία από τις καθιερωμένες πλέον καθημερινές ενημερώσεις, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, ο κορονοϊός Covid-19 φαίνεται ότι συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα.

Ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται στους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς και στους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με το ECDC. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.