Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτσι ιχνηλατούνται τα κρούσματα - Τα δύο επιχειρησιακά κέντρα που «δίνουν μάχη»

Το γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει ήδη αναλάβει ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων με την επίβ...


Το γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει ήδη αναλάβει ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων με την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πως δουλεύουν τα δύο επιχειρησιακά κέντρα σε ΓΑΔΑ και στο Κέντρο της Πυροσβεστικής .





Δύο κέντρα επιχειρήσεων έχει ήδη στήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό στη χώρα μας. Παράλληλα, εξετάζεται ακόμα αν θα δημιουργηθεί κι ένα τρίτο κέντρο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με εποπτικό ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κουβέντα για αυτό τον πανοπτικό ρόλο και δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε δύο εβδομάδες πριν στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης προετοιμασίας της χώρας μας για τον κορονοϊό.

Τα δύο επιχειρησιακά κέντρα κι η λειτουργία τους

Το ένα από τα δύο κέντρα επιχειρήσεων βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Το κέντρο στελεχώνουν αστυνομικοί και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Το κέντρο στελεχώνεται με 150 ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους.

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 της ΠΝΠ προβλέπεται ότι: «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».



Δηλαδή, κατόπιν πρόβλεψης στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων, είναι το «κέντρο ενημέρωσης» το οποίο βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι και το στελεχώνουν 70 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί ανάμεσα σε άλλους κι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Αυτό που κάνουν στο « κέντρο ενημέρωσης» είναι να τσεκάρουν όλες τις πτήσεις που μπαίνουν στην Ελλάδα, πριν αυτές εισέλθουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις πτήσεις που έρχονται από χώρα με υψηλή επιδημιολογία.

Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων προς Ελλάδα δέχονται μια σειρά ερωτήσεων πριν επιβιβαστούν, ανάμεσα σε αυτές, φυσικά, αν παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα κορονοϊού. Πρόκειται για ενημέρωση που συμβαίνει αρκετές ώρες πριν από την πτήση. Ήδη σήμερα ιχνηλατήθηκαν 10 πτήσεις και 2 ταξιδιώτες από Ζυρίχη αποκλείστηκαν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα λόγω ύποπτων συμπτωμάτων.

Όσο για το τρίτο επιχειρησιακό κέντρο στο Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο αν ενεργοποιηθεί θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο», αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί ακόμα οδηγίες δημιουργίας του.

Σε απόλυτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα είναι κι η αρμόδια για να ενεργοποιήσει σχέδια όπως για παράδειγμα τη δημιουργία υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ

Διαφορετικό το σχέδιο «Άρτεμις» από αυτό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Όσο για το σχέδιο Άρτεμις, το οποίο ταυτίζεται τις τελευταίες ημέρες με τον σχεδιασμό της ΓΓΠΠ, αυτό ανήκει στο Υπουργείο Υγείας κι είναι ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο.



Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είναι καταρτισμένο εδώ και πολλά χρόνια και ανανεώνεται κάθε φορά που προκύπτει μια σοβαρή επιδημία ή πανδημία όπως αυτή που βιώνουμε τώρα (μια ανανέωση είχε συμβεί για παράδειγμα με την επιδημία του SARS). Τώρα το σχέδιο διαμορφώθηκε εκ νέου και πήρε και το όνομα «Άρτεμις».