Tελευταια Νεα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 25, 2020

Έλληνας βιολόγος στην Ιταλία: Τρομακτική η ταχύτητα μετάδοσης του κοροναϊού Covid-19

Έλληνας βιολόγος στην Ιταλία: Τρομακτική η ταχύτητα μετάδοσης του κοροναϊού Covid-19

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει η Ιταλία μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνoιού, με τους επιστήμονες να σηκώνουν ακόμα τα χέρια ψηλά σχετικά με την ακριβή ταυτότητα του κοροναϊού COVID-19, τη συμπεριφορά του, την εξάπλωση του και εντέλει την αντιμετώπισή του.

Σε συναγερμό για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού βρίσκεται όλη η Ευρώπη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ο Θανάσης Ρέρρας είναι βιολόγος, φυσιοπαθολόγος με μακρά θητεία σε εργαστήρια μοριακής βιολογίας στην Παβία – κοντά στο Μιλάνο – που είναι και στην καρδιά του προβλήματος.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τους συναδέλφους του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον ιταλικό Βορρά, αλλά κυρίως για την πορεία των ερευνών γύρω από την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου στελέχους της οικογένειας των κοροναϊών.

«Ακόμα, έχουμε να διανύσουμε απόσταση από την πλήρη χαρτογράφηση του συγκεκριμένου στελέχους COVID-19.

Δεν γνωρίζουμε βασικά χαρακτηριστικά όπως τον χρόνο επώασης του ιού, την ευκολία μετάδοσης του και εν τέλει το πως θα τον αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα βρεθεί το αντίδοτο, αλλά το ζήτημα είναι σε πόσο χρόνο θα παρασκευαστεί και τι θα γίνει μέχρι τότε» είπε στο ethnos.gr ο Θανάσης Ρέρρας.

Ο Ελληνας βιολόγος, που πλέον ζει στην Κερατέα αλλά πέρασε πολλά χρόνια στην Παβία και πολύ συχνά επισκέπτεται την επιστημονική κοινότητα του πανεπιστημίου στην ιταλική πόλη, τονίζει πως οι Ιταλοί έχουν πάθει «σοκ» και πως βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις που ίσως και να μην περίμεναν να τις ζήσουν πρώτοι στην Ευρώπη και κυρίως τόσο σύντομα: «Πράγματι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

Παρέλυσε σχεδόν όλη η χώρα. Πιστεύω πως η ιταλική κυβέρνηση -έστω και τώρα-έκανε πολύ καλά που πήρε αυτά τα μέτρα. Θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και συνεπώς στη γιγάντωση του προβλήματος».

Επίσης υποστηρίζει πως οι αρχικές εκτιμήσεις για τις συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της νόσου ίσως και να μην είναι ορθές και εξηγεί: «Αρχικά η επιστημονική κοινότητα πίστεψε πως ο κοροναϊός χρειάζεται υγρό περιβάλλον και υψηλά ποσοστά υγρασίας για να εξαπλωθεί γρήγορα. Βέβαια, στον ιταλικό Βορρά αυτή την περίοδο υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, δηλαδή, υψηλά ποσοστά υγρασίας, όπως και στη Γουχάν από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν υιοθετούνται επίσημα, διότι, όπως αποδείχτηκε, ο COVID-19 έχει μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές, οπότε θα είμαστε βέβαιοι για όλα αυτά όταν απομονώσουμε πλήρως το συγκεκριμένο στέλεχος και καταγράψουμε επίσημα τα χαρακτηριστικά του».
Σχετικά με τις θεωρίες «συνωμοσίας» που έχουν αναπτυχθεί στην Ιταλία γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού, ο Θανάσης Ρέρρας, ακούγοντας και τις μετριοπαθείς φωνές στην Ιταλία, αλλά έχοντας και ο ίδιος γνώση για την πραγματικότητα στον ιταλικό Βορρά, είπε: «Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα να πει πώς ξεκίνησε και πώς πήρε τόσο μεγάλη έκταση το πρόβλημα, ωστόσο μία εκτίμηση που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι το γεγονός πως στον ιταλικό Βορρά υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα τόσο των Κινέζων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις βιομηχανίες του ιταλικού Βορρά όσο και μέσω του τουρισμού που αυτή την περίοδο ήταν στο ζενίθ λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Επίσης χιλιάδες Ιταλοί επιχειρηματίες και άλλοι ταξιδεύουν στην Κίνα για δουλειές.

Θέλω να πω πως υπάρχει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα με την Κίνα, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Από την άλλη, λέγεται πως η Ιταλία κυρίως για να μην κατηγορηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά δεν έλαβε άμεσα αυστηρά μέτρα στις πύλες εισόδου και ειδικά στα αεροδρόμια».
« Προηγουμενη
Επομενη »