Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Είναι ο Κοροναϊός Covid-19 η μυστηριώδης «νόσος Χ» που τρέμει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει πριν από χρόνια για μία μυστηριώδη «νόσο Χ» η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσε...

Είναι ο Covid-19 η μυστηριώδης «νόσος Χ» που τρέμει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει πριν από χρόνια για μία μυστηριώδη «νόσο Χ» η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ταχύτατη μετάδοση παγκοσμίως.




Ο νέος κοροναϊός με τη δυνατότητά του να μην παρουσιάζει για αρκετές ημέρες συμπτώματα και να μεταμορφώνεται γρήγορα από ήπιος σε θανατηφόρος φαίνεται να ταιριάζει στην περιγραφή αυτή.

Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν τον ύπουλο τρόπο με τον οποίο δρα ο νέος κοροναϊός, που ονομάστηκε Covid-19.

Σκιαγραφούν την εικόνα ενός αινιγματικού παθογόνου του οποίου οι επιπτώσεις είναι αρχικά ήπιες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς απρόβλεπτα γίνονται θανατηφόρες την δεύτερη εβδομάδα από την εκδήλωση της νόσου.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες τα κρούσματα του ιού παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 77.000- τα περισσότερα βεβαίως στην Κίνα.

Συνολικά ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του σε περισσότερες από 25 χώρες και ημιαυτόνομα εδάφη.

Σε αντίθεση με τον SARS, τον «εξάδελφο» ιό, ο Covid-19 θυμίζει περισσότερο στην εκδήλωσή του το κοινό κρυολόγημα και έχει την ικανότητα να μεταδίδεται σε άλλους ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν ορατά συμπτώματα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη το να αποδώσουν μέτρα ελέγχου (όπως η μέτρηση του πυρετού) που βοήθησαν στο να μπει φρένο στην εξάπλωση του SARS πριν από 17 χρόνια.

Ενώ περισσότεροι από το 80% των ασθενών έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν από τη νόσο, περίπου ένας στους επτά παθαίνει πνευμονία και έχει δυσκολία στην αναπνοή και άλλα σοβαρά συμπτώματα.

Περίπου το 5% των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, εκδηλώνοντας μεταξύ άλλων αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.