Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμική Αεροπορία: Μαζικοί σχηματισμοί Ελληνικών μαχητικών απαντούν στην τουρκική προκλητικότητα

Προβολή ισχύος και μαζικές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών είναι η απάντηση που δίνει η Πολεμική Αεροπορία στην τουρκική προκλητικότητα. Με ...


Προβολή ισχύος και μαζικές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών είναι η απάντηση που δίνει η Πολεμική Αεροπορία στην τουρκική προκλητικότητα.

Με εντυπωσιακή προβολή ισχύος πάνω από το Αιγαίο και μαζικές πτήσεις μαχητικών η Πολεμική Αεροπορία απαντά έμπρακτα στην Τουρκική προκλητικότητα η οποία εκφράζεται τις τελευταίες εβδομάδες με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά.




Μόνο τυχαία δεν είναι η εικόνα κλειστού σχηματισμού 12 μαχητικών F-16 σε διάταξη VIC την ώρα που πετούν πάνω από το Αιγαίο και από τα ελληνικά νησιά στο Αρχιπέλαγος. Ο επιβλητικός σχηματισμός αποτελούμενος από αεροσκάφη F-16 block 52+ τα οποία ανήκουν στην 337 Μοίρα "Φαντάσματα" ήταν μόνο ένας από όσους πέταξαν τις προηγούμενες ημέρες στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και στα όρια του FIR Αθηνών.

Τα 12 "φαντάσματα" έλαβαν εντολή από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και μέσα σε ελάχιστο χρόνο τροχοδρόμησαν και παρατάχθηκαν στον διάδρομο της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα. Τα μαχητικά απογειώθηκαν το ένα μετά το άλλο και πέταξαν όλα μαζί για περισσότερο από μία ώρα προκαλώντας σοκ και νευρικό κλονισμό στα Τουρκικά ραντάρ και στους επιτελείς της Άγκυρας.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα πέρα από την ποιοτική και η ποσοτική υπεροχή της HAF στο Αιγαίο είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Πάντα τα ελληνικά μαχητικά που απογειώνονται για αποστολές αναχαίτισης είναι περισσότερα από τα τουρκικά αεροσκάφη και επιστρέφουν στις βάσεις τους μόνο όταν και το τελευταίο αεροπλάνο των γειτόνων έχει προσγειωθεί όπως γράφει για το newpost.gr o Κώστας Σαρίκας.

Η Πολεμική Αεροπορία απογειώνοντας 6αδες,8αδες ακόμα 12αδες μαχητικών από όλες τις Μοίρες των F-16 αλλά και από την 338 Μοίρα "ΑΡΗΣ" των F-4 -όπως αποδεικνύουν και οι εντυπωσιακές εικόνες-διαμηνύει καθημερινά στους γείτονες ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Με ιδιαίτερα ικανοποιητικές διαθεσιμότητες σε μαχητικά παρά τα συμπιεσμένα οικονομικά του Επιτελείου τα ελληνικά ''γεράκια'' δίνουν σύνθημα αεροπορικής κυριαρχίας.

Στο Επιτελείο αισιοδοξούν ότι μετά το καλοκαίρι όταν κορυφωθεί η ροή των ανταλλακτικών από Γαλλία, οι δύο Πολεμικές Μοίρες των Mirage, 331''Θησέας'' και 332 ''Γεράκια'' θα έχουν τη δυνατότητα να απογειώνουν και αυτές μεγάλα COMAO σχηματισμούς δηλαδή αποτελούμενους από ''Δελταπτέρυγα''.

Ενδεικτικά και ταυτόχρονα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του τεράστιου πτητικού έργου που εκτελεί καθημερινά η Πολεμική Αεροπορία είτε πρόκειται για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών είτε για εκπαιδευτικές πτήσεις και συμμετοχή σε ασκήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.




Περισσότερες από 120 απογειώσεις έχουν φτάσει να πραγματοποιούν μέσα στην ημέρα τα Ελληνικά ''γεράκια'' μόνο για εκπαίδευση .Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι πτήσεις των μαχητικών επιφυλακής που έχουν την ευθύνη να αναγνωρίζουν και να αναχαιτίζουν τα Τουρκικά αεροσκάφη οι οποίες ξεπερνούν πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες τις 20 σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον εκτός Ελλάδας βρίσκονται σε τακτά χρονικά διαστήματα πιλότοι με τα αεροσκάφη τους για να παρακολουθήσουν συμμαχικά "σχολεία" ή να λάβουν μέρος σε κοινές ασκήσεις.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες για παράδειγμα στο Albacete της Ισπανίας βρίσκονται και εκπαιδεύονται Έλληνες αεροπόροι με έξι μαχητικά F-16 block 52 adv από την 340 και 343 Μοίρα της Σούδας. ''Αστέρια'' και ''Αλεπούδες'' πραγματοποιούν καθημερινά μεγάλο αριθμό απογειώσεων για τις ανάγκες του ''επίπονου'' σχολείου του ΝΑΤΟ TLP 2020-1.

Την ίδια ώρα, αεροσκάφη από τις δυο Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης συμμετέχουν σε κοινή άσκηση με τα Γαλλικά μαχητικά Rafale τα οποία απονηώνονται κατά κύματα από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle. Στην ίδια κοινή εκπαίδευση λαμβάνουν μέρος και οι δύο Μοίρες από την 116 Πτέρυγα Μάχης και τον Άραξο. Οι "Τίγρεις" της 335 και ο "Όλυμπος" της 336 συγκροτούν μεγάλους σχηματισμούς μαχητικών και εκπαιδεύονται μαζί με τους "Κρητικούς" και τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά.