Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ... Τουρκία: Υπό πολιορκία και σήμερα η τουρκική λίρα... Νέες πιέσεις για το τουρκικό νόμισμα

Σε ένα δαπανηρό αγώνα στήριξης του τουρκικού νομίσματος έχουν επιδοθεί από το πρωί οι τουρκικές αρχές, συνεχίζοντας την προσπάθεια αποτ...


Σε ένα δαπανηρό αγώνα στήριξης του τουρκικού νομίσματος έχουν επιδοθεί από το πρωί οι τουρκικές αρχές, συνεχίζοντας την προσπάθεια αποτροπής κατάρρευσης της ισοτιμίας του που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και κορυφώθηκε στο τέλος της.




Το τουρκικό νόμισμα που την Παρασκευή υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία 6:1 σε σχέση με το δολάριο – μια ισοτιμία την οποία οι κρατικές τράπεζες σε συντονισμό με τον Ερντογάν υπερασπίζονταν με επιτυχία για μήνες – αντιμετωπίζει εκ νέου πιέσεις σήμερα, παρά τις μαζικές κρατικές παρεμβάσεις με αγορές λιρών στην αγορά συναλλάγματος και τα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε η κεντρική τράπεζα χθες με σκοπό να μειώσει την διεθνή εμπορευσιμότητα της τουρκικής λίρας, και άρα τις ακραίες της διακυμάνσεις.

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο αυτή την ώρα παραμένει κάτω από το κρίσιμο όριο του έξι (περισσότερες από έξι λίρες για ένα δολάριο) αντανακλώντας την αποτυχία των κρατικών παρεμβάσεων ως τώρα.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία έκαψε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη νέα κατρακύλα της λίρας,

Χθες οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι εμπορικές τράπεζες δε θα μπορούν να κάνουν swaps σε συνάλλαγμα πάνω από το όριο του 10% (από 25%) επί του ενεργητικού τους για τα swaps που θα μπορούν να κάνουν, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν θα μπορούν να κάνουν ανοιχτές πωλήσεις (σορτάρισμα) της λίρας.

Έτσι όμως μειώνεται η εμπορευσιμότητα του νομίσματος και οι διεθνείς επενδυτές μένουν μακριά από μια χώρα στην οποία δεν μπορούν να εξασφαλιστούν σε μια ενδεχόμενη ανατροπή της ισοτιμίας.

Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να μειώσει τα επιτόκια, άρα και το κόστος του χρήματος και θεωρεί ότι έτσι θα μειωθεί και ο πληθωρισμός. Είναι όμως θεωρητικά και πειραματικά αποδεδειγμένο ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι χαλαρή, οι τιμές έχουν την τάση να ανεβαίνουν και ο πληθωρισμός να αυξάνει.

Ο Eρντογάν θέλει να μειώσει το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας και η κεντρική του τράπεζα εκτελεί τις διαταγές του, το έχει ρίξει στο μισό από το περασμένο καλοκαίρι.

Όμως αν από το επιτόκιο αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, το πραγματικό επιτόκιο γίνεται αρνητικό, κάτι που στερεί την ελκυστικότητα από το τουρκικό νόμισμα και προκαλεί πωλήσεις που ρίχνουν την ισοτιμία του.newmoney.gr