Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 10, 2020

Ελλάδα και Κύπρος ενεργοποιούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα... Θα βυθίσουμε τα τουρκικά πλοία στην ελληνική ΑΟΖ Κύπρου όμως...;;;Αθήνα και Λευκωσία ενεργοποιούν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», οι δύο χώρες, μακριά από επικοινωνιακούς αταβισμούς και κάνοντας κινήσεις επί της ουσίας, βρίσκονται στη διαδικασία εμβάθυνσης και επέκτασης της αμυντικής τους σχέσης, σε όλο το εύρος και το φάσμα που αυτή εκτείνεται, με αμοιβαία βήματα και σε πλήρη συντονισμό.
Μάλιστα, όπως επισήμαναν έγκυρες πηγές, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ατύπως, συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ χαρακτήριζαν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως ευρισκόμενη σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και σε σχέση με την περίοδο που το ΕΑΔ είχε εγκαθιδρυθεί ως επίσημη κρατική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου.

Και τούτο, υπέδειξαν, καταδεικνύουν οι πάμπολλες κοινές δράσεις, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, που λαμβάνουν χώραν το τελευταίο διάστημα σε σταθερή βάση, με αποκορύφωμα την εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή, μακριά, μάλιστα, από τα φώτα της δημοσιότητας και τα ηλεκτρονικά όμματα των Τούρκων, της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην πρόσφατη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς υπό την επωνυμία «Ατσάλινο Βέλος», τον περασμένο Οκτώβριο.

Ήταν η πρώτη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε άσκηση της ΕΦ, 20 χρόνια μετά την άσκηση «Νικηφόρος - Τοξότης», η οποία έγινε χωρίς να διατυμπανιστεί επικοινωνιακά, γεγονός που καταδεικνύει ότι «διενεργούνται συνέργειες επί της ουσίας και χωρίς καμιά επικοινωνιακή σκοπιμότητα».

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν περαιτέρω ότι το πλέγμα των στρατιωτικών και αμυντικών συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών «ξεπερνά, σε πυκνότητα και βάθος, το επίπεδο των κοινών επιχειρησιακών δράσεων που υπήρχαν την περίοδο εφαρμογής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου τη δεκαετία του ’90 (το ΕΑΔ αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Γλαύκου Κληρίδη το 1993 και τέθηκε σε λειτουργία από το 1994 έως το 1999), ενώ συνεχής και στενότατη είναι η συνεργασία μεταξύ των ανώτατων στρατιωτικών επιτελείων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Αμύνης Ελλάδας - Κύπρου.

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός στα επιτελεία των δύο χωρών για κοινή αξιολόγηση διαδικασιών εξοπλιστικών προγραμμάτων και ήδη, για το θέμα, διεξάγονται έντονες ζυμώσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικής σημασίας, ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς θα διεύρυνε τις προοπτικές συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σειρά σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, που εκπονούνται σε συνεργασία με συμμαχικές ή άλλες χώρες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως μας λέχθηκε, θα μπορούσε να είναι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ για ναυπήγηση πολεμικών σκαφών στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα, έπειτα από την υπογραφή του προσυμφώνου στρατηγικής συνεργασίας της Onex Neorion Shipyards με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα βρίσκονται ακόμη στην αρχή, ενώ εξετάζονται και διάφορες άλλες πτυχές, που έχουν να κάνουν με το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. Ωστόσο, η προοπτική για σύμπραξη των δύο χωρών και στο επίπεδο αυτό - των εξοπλιστικών προγραμμάτων δηλαδή - αντικρίζεται πολύ «ζεστά» και από τις δύο πλευρές και θα ήταν εξαιρετικά επωφελής εάν καθίστατο πραγματικότητα.

« Προηγουμενη
Επομενη »