Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΙΟΝΙΚΟΣ ο Κορωναϊός...!!! Επιβιώνει ως 9 ημέρες σε χειρολαβές και πόμολα (!!!) για αυτό εξαπλώνεται ραγδαία...!!!!

Φως στη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ρίχνουν Γερμανοί επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι ο 2019-nCoV μπορεί να επιβιώσει επί μέρες...

Επιβάτες σε συρμό του μετρό στη Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης

Φως στη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ρίχνουν Γερμανοί επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι ο 2019-nCoV μπορεί να επιβιώσει επί μέρες σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, ιδιαίτερα σε κατάμεστους σταθμούς και συρμούς του μετρό και νοσοκομεία.

Την ώρα που ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», οι Γερμανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ιοί αυτού του τύπου μπορούν σε θερμοκρασία δωματίου να επιβιώσουν σε χειρολαβές τρένων και λεωφορείων, πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρων για έως και εννέα ημέρες – δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων 22 προηγούμενων μελετών για τους κορωνοϊούς και ειδικά για εκείνους του SARS και του MERS.




Στα νοσοκομεία π.χ. μπορούν να επιβιώσουν στα πόμολα των θυρών, στα κουμπιά των ανελκυστήρων, στα τραπεζάκια σερβίρισματος των ασθενών, στα μεταλλικά πλαίσια των κρεβατιών τους και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή μέταλλα», λέει ο καθηγητής Γκύντερ Καμπφ του Ινστιτούτου Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greifswald, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hospital Infection.

«Οι χαμηλές θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κορωνοϊών», συμπληρώνει. Για να δώσουμε ένα δείγμα σύγκρισης οι κοινοί ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες και να μολύνουν άλλα άτομα από ένα έως δύο 24ωρα.

Ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο άνω των χιλίων ατόμων, όταν η επιδημία του SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους το 2003. Και οι δύο κορωνοϊοί πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία.

Μέτρα πρόληψης για τον νέο κορωνοϊό

Όπως λέει ο καθηγητής Καμπφ, ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας παίζει ρόλο η πρόληψη. Για την καθηγήτρια και επικεφαλής ττου τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, Άικε Στάινμαν, η οποία συνυπογράφει την έρευνα, «η έγκαιρη δημοσίευση αυτών των επαληθευμένων επιστημονικών δεδομένων υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν η καλύτερη προσέγγιση για να είναι διαθέσιμες με μια ματιά όλες οι πληροφορίες».

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι απολυμαντικά και λευκαντικά που περιέχουν αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υποχλωριώδες νάτριο είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της απειλής του κορωνοϊού, αφού όταν χρησιμοποιούνται σε κατάλληλα διαλύματα μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν παντελώς τα παθογόνα σωματίδια. «Κατά κανόνα, αυτά αρκούν για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης», λέει ο δρ Κεμπφ. Και συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον νέο κορωνοϊό, η πρώιμη ανάσχεση και αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσής του θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάσχεση της επιδημίας».Πηγή: iefimerida.gr