Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Huawei: Στους δρόμους του Βανκούβερ η οικονομική διευθύντρια Μενγκ Ουανγκζού με βραχιολάκι στον αστράγαλο

Για να παραστεί στη δίκη σχετικά με την υπόθεση έκδοσής της στις ΗΠΑ - Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον κολοσσό Huawei...


Για να παραστεί στη δίκη σχετικά με την υπόθεση έκδοσής της στις ΗΠΑ - Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον κολοσσό Huawei και την οικονομική του διευθύντρια ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν
Η υπόθεση προκάλεσε τριγμούς στις σχέσεις Καναδά - Κίνας, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίστηκε σοβαρά πολιτική. Η Μενγκ Ουανγκζού, οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, εθεάθη τη Δευτέρα στους δρόμους της πόλης Βανκούβερ με σύστημα παρακολούθησης στον αστράγαλο.




Η φωτογραφία που τη δείχνει να εγκαταλείπει το σπίτι της έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Ο λόγος; Για να παραστεί σε ακρόαση σχετικά με την υπόθεση έκδοσής της.



Μάχη δίνει η Ουανγκζού ώστε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ όπως έχουν ζητήσει οι αρχές, καθώς κατηγορείται για απάτη.

Η σύλληψή της στις αρχές Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ της κόρης του ιδρυτή της Huawei, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, πυροδότησε διπλωματική κρίση χωρίς προηγούμενο στις σχέσεις της Οτάβας με το Πεκίνο.

Έκτοτε, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον καναδό πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ και τον συμπατριώτη του σύμβουλο Μάικλ Σπέιβορ, ενώ επέβαλαν τη θανατική ποινή σε άλλους Καναδούς, που κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών, και πάγωσαν τις εισαγωγές χοιρινού και άλλων προϊόντων καναδικής προέλευσης.

Η Huawei, όπως και άλλη μια κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η ZTE, κατηγορούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ενεργούν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει πως ο εξοπλισμός τους χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία σε βάρος Αμερικανών ή συμμάχων τους. Η διεύθυνση της Huawei έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές.

Ιδρυτής Huawei: Η σύλληψη της κόρης μου είχε «πολιτικά κίνητρα»

Ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, ο Ρεν Τζενγκφέι, υποστήριξε πριν από λίγους μήνες ότι η σύλληψη της κόρης του είχε πολιτικά κίνητρα.

«Πρώτ' απ' όλα, ενίσταμαι σε αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ. Αυτού του είδους οι ενέργειες με πολιτικά κίνητρα δεν είναι αποδεκτές», τόνισε ο Ρεν σε αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο BBC.

Η Μενγκ συνελήφθη από τις καναδικές αρχές την 1η Δεκεμβρίου του 2018, κατ' απαίτηση της Ουάσινγκτον.

Σε βάρος της έχει ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές αρχές για απάτη και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν