Tελευταια Νεα

Τρίτη, Ιανουαρίου 07, 2020

Fehim Taştekin: Το σχέδιο Ερντογάν για τη Λιβύη δεν πάει καλά – Θα πέσει βαριά κεραμίδα στο κεφάλι της Τουρκίας


Τη στιγμή που η περιοχή μας οδηγείται σε ένα νέο χάος, μετά τη δολοφονία του Κασίμ Σουλεϊμάνι , η λιβυκή περιπέτεια της Άγκυρας εξελίσσεται σε μικρότερο μέγεθος από ό,τι αρχικά ισχυρίστηκε. Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπόρεσε να πάρει αυτό που ήθελε από την Τυνησία και την Αλγερία, φαίνεται ότι έχει διαπιστώσει ότι δεν είναι δυνατόν να αναπτύξει η Τουρκία τους 3.000 στρατιώτες που είχε αρχικά σχεδιαστεί, σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, Ömer Çelik, τα στελέχη που στέλνουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι τζιχαντιστές που αποστέλλονται εκεί από τη Συρία, θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των δυνάμεων Σαράζ.
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως υπερδύναμη, έχει καταλάβει το τελευταίο διάστημα ότι η πραγματικότητα δεν επαληθεύει τις προσδοκίες της, όμως επειδή νοιώθει εκτεθειμένη και στρυμωγμένη στο εσωτερικό, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την περιπέτεια στη Λιβύη. Στη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας, έρχεται να προστεθεί η ένταση ΗΠΑ-Ιράν, που θα μπορούσε να ανοίξει νέο χώρο για τους Κούρδους και την προοπτική του πραγματικού διαμελισμού του Ιράκ.

..........

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος στην τουρκική βουλή για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, δόθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα αυτό. Λέγεται ότι θα σταλούν μόνο τμήματα για εκπαίδευση και οργάνωση των μονάδων του στρατού του Σαράζ. Επίσης θα σταλούν τμήματα της υπηρεσίας πληροφοριών. Μα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν ήδη στη Λιβύη εδώ και πολλά χρόνια. Μάλλον θεωρούν ότι νομιμοποιούν την ύπαρξή τους με το ψήφισμα αυτό.

Όσον αφορά την απευθείας αποστολή στρατευμάτων, ο Ερντογάν βολιδοσκόπησε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες της Λιβύης και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Κανείς δεν θέλει στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας. Ο κίνδυνος να εισέλθει η Τουρκία στον πόλεμο χωρίς να πάρει ένα πράσινο φως από κάποιον, αυξάνεται. Το αίτημα του Ερντογάν για μια γραμμή εφοδιασμού και μια στρατιωτική βάση δεν έγινε δεκτό από την Τυνησία, στην οποία έτρεφε πολλές ελπίδες. Η Αλγερία έκλεισε επίσης την πόρτα. Έτσι για τώρα, προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά με προσωπικό της υπηρεσίας πληροφοριών και εμπειρογνώμονες στρατιωτικούς.

Υπάρχει επίσης η αποστολή δυνάμεων πολιτοφυλακής από τη Συρία. Ο Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του. Αλλά αυτό το σχέδιο δημιουργεί πρόβλημα και χωρίζει σε δύο μέτωπα την αντιπολίτευσης της Συρίας. Όσοι έλαβαν όπλα κατά της κυβέρνησης Άσαντ, λένε “Τι δουλειά έχουμε εμείς στη Λιβύη;” Φυσικά, είναι δυνατό να συγκεντρωθούν χρήματα και να βρεθούν μισθοφόροι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να στρατολογήσουν μαχητές από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Τουρκία.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: Ahvalnews« Προηγουμενη
Επομενη »