Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ερντογάν σε Μέρκελ: «Θα συνεχίσουμε την στρατιωτική υποστήριξη στην Τρίπολη - Δεν εγκαταλείπουμε τους αδερφούς μας»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελ...

Ερντογάν σε Μέρκελ: «Θα συνεχίσουμε την στρατιωτική υποστήριξη στην Τρίπολη - Δεν εγκαταλείπουμε τους αδερφούς μας»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά σφοδρή επίθεση σε ΗΑΕ και Αίγυπτο αλλά και προσωπικά στον Αλ Σίσι, κατηγορώντας τον για την υποστήριξη που παρέχει στον στρατάρχη Χαφτάρ.




Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει την αποστολή των στρατιωτικών «συμβούλων», όπως τους αποκάλεσε στην Λιβύη προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις του GNA.

«Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να μετατραπεί σε σταθερή» τόνισε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, λέγοντας ότι «δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση», ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους Λίβυους «αδελφούς» της μόνους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι «ανθρωπιστική ευθύνη» της ΕΕ να προσφέρει περισσότερη και πιο γρήγορη βοήθεια στους Σύρους, ενώ επανέλαβε τη βούλησή του για εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γερμανία στην οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τον τουρισμό.

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση κρατώντας σαφή φιλο-τουρκική στάση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την γνωμοδότηση της γερμανικής Βουλής αναφορικά με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης την οποία χαρακτηρίζει ότι «συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», αποφεύγοντας να την σχολιάσει ευθέως.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις του Πρακτορείου, παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η κυρία Άντεμπαργια να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.