Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Α. Μεσόγειο: Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη – Πλάτες από Γαλλία & Ιταλία

Άξονας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έχει σχηματιστεί και ενισχυθεί πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει των τουρκικών προκλήσεων και ...


Άξονας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έχει σχηματιστεί και ενισχυθεί πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει των τουρκικών προκλήσεων και της παράνομης παρέμβασης στη Λιβύη. Με τον East Med να έχει μπει σε τελική ευθεία, χώρες με συμφέροντα στην περιοχή, όπως Ιταλία και Γαλλία, στηρίζουν τον περιορισμό της Τουρκίας στις άνομες ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.




Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η πενταμερής συνάντηση Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου. Στη συνάντηση πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο). Αντικείμενο της ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αποτελεί μια ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης, καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μια συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής.

Στόχος της συνάντησης, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καταδίκασε με έντονο τρόπο την τουρκική δραστηριότητα στη Λιβύη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που υπέγραψε η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με τον Ενρτογάν είναι άκυρες.