Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γνωστή Εταιρία σεκιούριτι πίσω από το «κόλπο» των 15,5 εκατ. ευρώ – Θύματα εκατοντάδες εργαζόμενοι

Ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης που προχωρούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, προκαλώντας ζημιά ύψους 1...

eurokinissi

Ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης που προχωρούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, προκαλώντας ζημιά ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο 34χρονος φέρεται από το 2001 έως το 2015 να ίδρυε εικονικές εταιρίες για την ασφάλιση εργαζομένων, χωρίς να καταβάλλονται στο Δημόσιο οι ασφαλιστικές εισφορές. Η εταιρία του είναι γνωστή στο χώρο των εταιριών σεκιούριτι, και έχει αναλάβει πλήθος φυλάξεων εγκαταστάσεων γνωστών επιχειρήσεων, καταστημάτων και άλλων χώρων στην Αττική.

Θύματά της δράσης του 34χρονου δεν ήταν μόνο το Δημόσιο αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αμείβονταν με ιδιαιτέρως χαμηλά μεροκάματα, προκειμένου να κερδίζει η εταιρία σεκιούριτι τις αναθέσεις. Το μεροκάματο που έπαιρναν οι εργαζόμενοι ήταν από δύο έως τρία ευρώ την ώρα.




Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «ο ιδιοκτήτης της εταιρίας σεκιούριτι έχει απασχολήσει όλα αυτά τα χρόνια περίπου 1.000 εργαζομένους. Έστηνε εικονικές εταιρίες, τους απέλυε από την κανονική εταιρία του και τους προσλάμβανε στις εικονικές εταιρίες. Οι εικονικές εταιρίες δεν πλήρωναν τις εισφορές, μέχρι που ο ΕΦΚΑ δεν δεχόταν να χρεωθεί άλλο και σταματούσε τις ασφαλίσεις. Τότε, ίδρυε μία άλλη εικονική εταιρία, με στόχο να συνεχίσει τις εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις και συνεπώς την αποφυγή πληρωμής εισφορών. Για να τα καταφέρει χρησιμοποιούσε τα πρώτα χρόνια ανθρώπους του οικογενειακού του περιβάλλοντός του και στη συνέχεια αχυρανθρώπους που έμπαιναν… μπροστά και εμφανίζονταν ως ιδρυτές των εικονικών εταιριών. Το αδίκημα που έκαναν ήταν πλημμέλημα, οπότε έπαιρναν ένα σχετικά μικρό ρίσκο, έναντι αμοιβής. Συνήθως οι αχυράνθρωποι είναι άτομα που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και συνεπώς δεν έχουν πολλά πράγματα να χάσουν».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργαζόμενοι τις περισσότερες φορές δεν γνώριζαν ότι ασφαλίζονται σε εικονικές εταιρίες και όχι στη νόμιμη εταιρία σεκιούριτι του 34χρονου. Και αυτό διότι το κύκλωμα πλαστογραφούσε τις υπογραφές τους για να κάνει αρχικά τις απολύσεις τους από τη νομιμη εταιρία και στη συνέχεια τις προσλήψεις τους στις εικονικές εταιρίες. Υπήρχαν και περιπτώσεις εργαζομένων που γνώριζαν για το «κόλπο», οι οποίοι ωστόσο ενέδιδαν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετώπιζαν ή ενδεχομένως και λόγω απειλών που δέχονταν για απόλυση.

Την υπόθεση αποκάλυψε η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα από αρκετούς μήνες έρευνας. Η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία σε βάρος έξι Ελλήνων, ανάμεσά τους ο 34χρονος αρχηγός και συγγενικά του πρόσωπα. Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για χρονικό διάστημα 14 ετών και συγκεκριμένα από το 2001 έως το 2015, το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, που διατηρούσε εταιρεία, προέβαινε με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της εταιρείας, σε 10 άλλες εταιρείες «αχυρανθρώπων», έτσι ώστε να καθίσταται ανέφικτη η είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.

Το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) ανέρχεται στο ποσό των (11.117.411,86€) , ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι.

Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους (4.572.733,37€), χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.).