Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βολιβία: Απέλαση τριών διπλωματών από το Μεξικό και την Ισπανία

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Άνιες ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση της πρέσβειρας του Μεξικού καθώς επίσης και της επιτετραμμέ...


Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Άνιες ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση της πρέσβειρας του Μεξικού καθώς επίσης και της επιτετραμμένης και του προξένου της Ισπανίας στη χώρα, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Λα Πας.




Η Βολιβία κατηγορεί την Ισπανία ότι επιχείρησε να βγάλει κρυφά από τη χώρα έναν καταζητούμενο συνεργάτη του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, που έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στην πρωτεύουσα Λα Πας. Η Μαδρίτη το διαψεύδει κατηγορηματικά.


«Η συνταγματική κυβέρνηση της οποίας προεδρεύω αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα την πρέσβειρα του Μεξικού στη Βολιβία, τη Μαρία Τερέσα Μερκάδο, την επιτετραμμένη της Ισπανίας Κριστίνα Μπορεγκουέρο, τον (Ισπανό) πρόξενο Άλβαρο Φερνάντεθ», είπε στους δημοσιογράφους η Άνιες.

Οι τρεις διπλωμάτες έχουν διορία 72 ωρών για να φύγουν από τη χώρα.

Το Μεξικό κατήγγειλε τον «πολιτικό» χαρακτήρα της απόφασής αυτής, εκτιμώντας ότι η πρέσβειρα ενήργησε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Το επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν οι Ισπανοί διπλωμάτες –που όπως καταγγέλλει η Λα Πας συνοδεύονταν από ένοπλους, κουκουλοφόρους άνδρες– προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βολιβίας με την Ισπανία.

Διπλωμάτες και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας ανέφεραν ότι οι ένοπλοι μασκοφόροι ήταν πράκτορες της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων (GEO), αρμοδιότητα της οποίας είναι η ασφάλεια των Ισπανών διπλωματών στη Βολιβία.

Το επεισόδιο συνέβη κατά την επίσκεψη που πραγματοποιούσε η επιτετραμμένη της Ισπανίας στην πρέσβειρα του Μεξικού Μαρία Τερέσα Μερκάδο.

«Πιστεύουμε ότι ο στόχος ήταν να βγάλουν τον εγκληματία Χουάν Ραμόν Κιντάνα» από την πρεσβεία του Μεξικού, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Αρτούρο Μουρίγιο, αναφερόμενος στο πρώην «δεξί χέρι» του Μοράλες που καταζητείται από τη νέα κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ