Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμικό κλίμα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Μακρόν και Ερντογάν πετάνε φωτιές - Το βέτο που απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μια άλλη μονομαχία στο τραπέζι της Συνόδου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει να ...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μακρόν και Ερντογάν δυο ξένοι στην ίδια συμμαχία

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μια άλλη μονομαχία στο τραπέζι της Συνόδου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει να ακούει για τον Ερντογάν. Η Τουρκία απειλεί με βέτο και ίσως να αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του στο κοινό ανακοινωθέν.

Μεγάλη προσοπάθεια θα καταβάλλουν σήμερα τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ για να εμφανισθούν ενωμένα κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής με την ευκαιρία της 70ής επετείου της Συμμαχίας και να καλύψουν τις διαφορές που ήρθαν στο φως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Τουρκία.




«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Γουότφορντ, προάστιο του Λονδίνου.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στην στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, την δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους.

Μια τεταμένη ατμόσφαιρα…

Όμως, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Χθες, οι πρώτες ανταλλαγές περιστράφηκαν, όπως αναμενόταν, γύρω από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που διαπίστωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και ζήτησε την επανεξέταση της στρατηγικής του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στις δηλώσεις αυτές που επικρίθηκαν σφοδρά από τους νατοϊκούς συμμάχους και ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία για την στρατιωτική της επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία, ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα για συνεργασία με εξτρεμιστικά στοιχεία που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.
Προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες της συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιμένει στις δηλώσεις του, οι οποίες, άλλωστε, έδωσαν και το έναυσμα για σημαντικές συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται ο τρόπος διασφάλισης διαρκούς ειρήνης για την Ευρώπη και την απάντηση στην ερώτηση «ποιος είναι ο εχθρός;».

«Πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας πρέπει να έχουν άλλα θέματα πέραν των οικονομικών ζητημάτων και του προϋπολογισμού», είπε ο Μακρόν.

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αποτελεί ευθύνη μας να άρουμε τις ασάφειες που μπορεί να είναι επιζήμιες και να ασχοληθούμε με την πραγματική στρατηγική συζήτηση. Ξεκίνησε και είμαι ικανοποιημένος», είπε. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης στρατηγικού διαλόγου «χωρίς αφέλειες» με την Ρωσία.