Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Εσάτ Πασά σε ελληνική εφημερίδα το 1913: Η Αλβανία είναι μια μικρή Τουρκία…

Η «L’Echo de Paris» δημοσίευσε την Τρίτη 25 Μαρτίου 1913 στη σελίδα 3, συνέντευξη του Εσά(ν)τ Πασά Τοπτάνι που την είχε δώσει στην ελλ...


Η «L’Echo de Paris» δημοσίευσε την Τρίτη 25 Μαρτίου 1913 στη σελίδα 3, συνέντευξη του Εσά(ν)τ Πασά Τοπτάνι που την είχε δώσει στην ελληνική εφημερίδα «L’ Acropolis»/ Ακρόπολις, για τη γνώμη του σχετικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου αλβανικού κράτους, όπως γράφει αλβανικό δημοσίευμα.




Το σχετικό κείμενο είναι δανεισμένο από το blog του Αλβανού Αουρένς Μπέμπια, όπως αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα που έχει τίτλο:

«Ο Εσάτ Πασά Τοπτάνι σε ελληνική εφημερίδα(1913): Δεν πιστεύω στη δημιουργία ενός αλβανικού κράτους, είναι λαός με ελαττώματα και αδαής…».

Ερωτηθείς τι σκέφτεται για τη δημιουργία αλβανικού κράτους, δήλωσε ο Εσάτ Πασά Τοπτάνι:

«Νομίζω ότι ένα τέτοιο κράτος, ανάμεσα στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει: η ανυπακοή είναι κάτι που υπάρχει στους Αλβανούς.

Αγαπούν την ακαταστασία και την κλοπή.

Πως μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με τέτοια ελαττώματα, με άγνοια, χωρίς πολιτισμό και μουσουλμάνοι;
Καθώς διακατέχονται, με στοιχεία μιας άλλης φυλής και θρησκείας, μεταξύ εθνών που προωθούν τον πολιτισμό και τις πολεμικές τέχνες. Η Αλβανία είναι μια μικρή Τουρκία. Όταν μια μεγάλη Τουρκία δεν μπόρεσε να ζήσει στην Ευρώπη, πως θα μπορούσε να επιβιώσει μια μικρή Τουρκία όπως η Αλβανία;

»Εάν η Αυστρία και η Ιταλία, συνέχισε ο Εστάτ Πασά, επιδιώξουν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αλβανίας, χάνουν το χρόνο τους, αλλά εάν θέλουν να δημιουργήσουν μια αυστρο-ιταλική επαρχία, τότε αυτές οι δυνάμεις θα υποστηρίζουν αυτό το μικρό κράτος, αλλά μάταια επιδιώκουν σε ένα μελλοντικό αλβανικό κράτος».


shqiptarja.com
--
The Hellenic Information Team