Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2019

Ποινικός Κώδικας: Τι θα ισχύει για τρομοκρατία, μολότοφ και εισβολές -Ολες οι αλλαγές...


Ερχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και τον Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και αναμένεται να ψηφιστεί ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.
Τα βασικά σημεία των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα εντοπίζονται κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας, έκτισης ποινών από πολυισοβίτες, όπως ο καταδικασμένος για ανθρωποκτονίες και στέλεχος της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας, αλλά και τη αυστηρότερη αντιμετώπιση ποινικών συμπεριφορών για έκνομες συμπεριφορές μέσα στην πόλη (μολότοφ), εισβολές σε δημόσια κτίρια (όπως οι έφοδοι του Ρουβίκωνα).

Ποιες είναι οι διατάξεις που αλλάζουν στον Ποινικό Κώδικα

Στον Ποινικό Κώδικα θα υπάρχουν αλλαγές σε διατάξεις που εκ νέου προβλέπουν ως κακούργημα την ενεργητική δωροδοκία και εκείνες που προβλέπουν ότι το αδίκημα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνον κατόπιν μηνύσεως. Η διάταξη στοχεύει στο να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διευθέτηση των λεγόμενων κόκκινων δανείων.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο όμως που εντοπίζεται στις αλλαγές του Ποινικοί Κώδικα είναι οι διατάξεις που επιβάλλουν σημαντικές ποινές για τους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και υπό την επήρεια ουσιών με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Τρία χρόνια φυλάκιση για επιθέσεις σε δημόσιους χώρους

Βάσει των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα επιχειρείται να σφίξει ο κλοιός και για τις επιθέσεις αναρχικών ομάδων, όπως είναι ο Ρουβίκωνας αλλά και για τα πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα εισβολών σε γραφεία κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται πλέον στον Ποινικό Κώδικα για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.τλ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Την ίδια στιγμή με τις νέες διατάξεις θα αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας για παράδειγμα για τους ελεγκτές της Εφορίας που έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού.

Τι θα ισχύει για την τρομοκρατία και χρηματοδότηση τέτοιων ομάδων

Πλέον η εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία,ενώ τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Με έως και τρία χρόνια φυλάκισης τιμωρείται, βάσει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

Πότε θα μπορούν να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους οι πολυϊσοβίτες

Ο Ποινικός Κώδικας θα έχει αλλαγές και για τους πολυϊσοβίτες, καθώς πλέον προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού θα έχει περάσει στη φυλακή 22 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Κακούργημα η μολότοφ, έως και 10 χρόνια χρόνια φυλάκιση

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και για το ζήτημα με τις βόμβες μολότοφ. Πλέον «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών», αναφέρει ο Ποινικός Κώδικας.
Ωστόσο αν χρήση των βομβών μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα είναι αντιμέτωπος με κακούργημα και θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

Σημειώνεται πάντως ότι ο δράστης δεν τιμωρείται αν παραδώσει με τη θέλησή του στις αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

Κακούργημα η διακεκριμένη κλοπή

Ο Ποινικός Κώδικας φέρνει αλλαγές και στις… κλοπές , αφού κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματική ποινή, αποτελεί η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.

Εως και ισόβια για τους μεθυσμένους οδηγούς

Τέλος η ανοχή σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και οδηγούν, καθώς αν προκαλέσουν απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα βρεθούν αντιμέτωποι μέχρι και ισόβια κάθειρξη, όπως προβλέπουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
« Προηγουμενη
Επομενη »