Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι «Μαύροι Πάνθηρες» πάνε πλατεία – Νέο σχέδιο αστυνόμευσης στην Αττική

«Μαύροι Πάνθηρες» για… καθαρές πλατείες. Στοπ στην «εξαγωγή» δραστών και εγκληματικών δράσεων από τη Δυτική Αττική σε άλλες περιοχές της πρ...


«Μαύροι Πάνθηρες» για… καθαρές πλατείες. Στοπ στην «εξαγωγή» δραστών και εγκληματικών δράσεων από τη Δυτική Αττική σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

«Εξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ελεγχόμενων ατόμων και εκκρεμή διωκτικά έγγραφα σε βάρος τους. Αυτές είναι μερικές από τις παρεμβάσεις στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης της Αττικής, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από χθες, μετά από την αποτίμηση του προηγούμενου, που δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.




Αυξητικές τάσεις
Τέσσερις ληστρικές εισβολές σε σπίτια ηλικιωμένων σε Αγία Παρασκευή και Καλύβια, δύο ληστείες του δρόμου σε Εξάρχεια και Σύνταγμα είναι τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα εγκληματικότητας του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, που ανέδειξαν τις αυξητικές τάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έγινε ένας απολογισμός του σχεδίου αστυνόμευσης και αποφασίστηκαν σημαντικές αλλαγές και προσθήκες για να έχει θετικό πρόσημο στη μείωση της εγκληματικότητας. Κατά την πρώτη μέρα της εφαρμογής του, οι αστυνομικές δράσεις επικεντρώθηκαν στη Δυτική Αττική, στα «σύνορά» της με τα βόρεια προάστια και τον Πειραιά.

Τι αλλάζει
Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει εστιασμένες, μικρότερης γεωγραφικής εμβέλειας, αστυνομικές επιχειρήσεις και περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, Ασφάλειας, πεζές περιπολίες τάξης με αστυνομικούς σκύλους) χωρίς να αποδυναμώνονται σε αστυνομική παρουσία οι όμορες περιοχές, καθώς παρατηρήθηκε διασπορά του εγκλήματος από τα σημεία ευρύτερων, σε προσωπικό και μέσα, αστυνομικών ελέγχων.

Οι «χειρουργικές» αστυνομικές παρεμβάσεις θα γίνονται σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση των εγκληματογόνων σημείων ανά είδος αδικημάτων που παρατηρούνται σε αυτά.



Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής παρουσιάζουν αύξηση σε αρκετές κατηγορίες εγκληματικότητας αλλά η σημαντικότερη διαπίστωση αξιωματικών της αστυνομίας είναι πως «εξάγει» δράστες και παράνομες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές της Αττικής. Αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη περιοχή εκτός από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας επιχειρούν 8 ομάδες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες άμεσα θα διπλασιαστούν.

Στόχος να δημιουργηθεί ένα αστυνομικό «δίχτυ» γύρω από αυτές τις περιοχές για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, με αυστηρούς ελέγχους, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Περιφρούρηση
Στο μεταξύ, οι πάνοπλοι αστυνομικοί με τα κλειστά φορτηγάκια, οι επονομαζόμενοι «Μαύροι Πάνθηρες», αφήνουν την περιφρούρηση των τουριστικών περιοχών και «μετακομίζουν» σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας, όπως αυτές του Αγίου Παντελεήμονα, Καραϊσκάκη, Αττική, Αγίου Ελευθερίου κ.ά., στις οποίες θα περιπολούν κυκλικά, θα μένουν στάσιμοι και θα μετακινούνται σε άλλες.

Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης θα αξιολογείται ανά 10ήμερο με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας ανά γεωγραφική περιοχή και ανάλογα θα αναπροσαρμόζεται, θα γίνονται προσθήκες ή αφαιρέσεις και θα υπάρχει μετακίνηση δράσεων όπου απαιτείται.

Από την έντυπη έκδοση

eleftherostypos.gr