Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμερικάνος ΥΠΕΞ Πομπέο: «Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις -Υπάρχουν όρια...»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στ...


Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους.




Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά, ο κ. Πομπέο είπε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων, να έχουμε αποκλιμάκωση και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο τόνισε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου. Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα.