Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιρανές πήγαν για πρώτη φορά στο γήπεδο έπειτα από 40 χρόνια και έγινε παγκόσμια είδηση...

Περισσότερες από 3.000 Ιρανές έσπευσαν σε ειδική θύρα σε στάδιο της Τεχεράνης για να παρακολουθήσουν αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμ...


Περισσότερες από 3.000 Ιρανές έσπευσαν σε ειδική θύρα σε στάδιο της Τεχεράνης για να παρακολουθήσουν αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στο Ιράν και την Καμπότζη.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορεί η είδηση αυτή να μην έκανε εντύπωση, αλλά στο Ιράν επετράπη σε γυναίκες να αγοράσουν εισιτήρια για το γήπεδο για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.




Η FIFA και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενέτειναν τις πιέσεις στις αθλητικές αρχές του Ιράν για να επιτρέψουν στις γυναίκες να πάνε στο γήπεδο, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας τον περασμένο μήνα.

Η 29χρονη Sahar Khodayari αυτοπυρπολήθηκε έξω από το στάδιο όταν έμαθε πως μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών επειδή επιχείρησε να μπει κρυφά και να παρακολουθήσει έναν αγώνα, ντυμένη άνδρας.

Εκτός από μερικές μικρές εξαιρέσεις, σε διεθνείς αγώνες, οι γυναίκες απαγορεύεται να πάνε στο γήπεδο στο Ιράν από την ισλαμική επανάσταση του 1979 και έως σήμερα.

Τα εισιτήρια για το ματς με την Καμπότζη εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, παρότι οι αρχές τα τετραπλασίασαν.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι θέσεις που παραχωρήθηκαν σε γυναίκες ήταν λιγότερο από το 5% των 78.000 θέσεων στο στάδιο Azadi της Τεχεράνης.

Oι κερκίδες για τους άνδρες θεατές ήταν βασικά άδειες. Αντίθετα η κερκίδα των γυναικών ήταν γεμάτη και με παλμό.