Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ισραήλ για τουρκία και Ερντογάν... «Δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά, υπάρχει κίνδυνος» - Τι αναφέρει μελέτη των μυστικών υπηρεσιών

Όταν το ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας INSS, παράρτημα ουσιαστικά της Mossad και της Sin Bet, αναφέρει περί «ουσιαστικών...


Όταν το ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας INSS, παράρτημα ουσιαστικά της Mossad και της Sin Bet, αναφέρει περί «ουσιαστικών ανησυχιών» απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, τότε σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες στην περιοχή.

«Ο ισχυρισμός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες ημέρες, ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μαζί με πληροφορίες μας, διέσπειρε ανησυχίες για την διάδοση πυρηνικών όπλων στην Μέση Ανατολή», γράφει η Gallia Lindenstrauss, ερευνήτρια στο ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο του Ισραήλ και στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας INSS.




«Σε μια πρώτη δημόσια αναφορά στο θέμα, ο Ερντογάν δήλωσε στις 4 Σεπτεμβρίου ότι είναι απαράδεκτο τα πυρηνικά όπλα να απαγορεύονται για την χώρα του, χωρίς να μας διευκρινίζει αν η Άγκυρα έχει σχέδια να τα αποκτήσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος, για πολύ καιρό, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και στην επίτευξη ανεξάρτητων στρατιωτικών δυνατοτήτων», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με έρευνα στο ισραηλινό ινστιτούτο.

Άλλοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος ηγέτης ξέρει ότι με την πολιτική του βοήθησε στην δημιουργία του άξονα, Ελλάδος, Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου στην Α.Μεσόγειο, ο οποίος απειλεί τα σχέδιά του.

Δηλαδή η Τουρκία, όσες προκλήσεις και αν υλοποιήσει, δεν μπορεί να τα βάλει με τρείς ή δύο χώρες μαζί, στην προσπάθεια οριοθέτησης της δικής της ΑΟΖ και των σχεδίων δημιουργίας «οθωμανικής λίμνης». Αν όμως η Άγκυρα αποκτούσε πυρηνικά όπλα, τότε όλα θα άλλαζαν και η χώρα θα αποκτούσε το πάνω χέρι στην περιοχή.

«Η διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αγορά συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, ακολούθησε το πάγωμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής αεροσκαφών F-35», έγραψε ο Lindenstrauss.

Η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της κατασκευής πυραύλων και έχει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνική χρήση, με σχέδια κατασκευής περίπου 20 αντιδραστήρων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρώτος από τους οποίους βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Η ρωσική κρατική επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας ξεκίνησε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu στη νότια τουρκική επαρχία Mersin πέρυσι.

Σε συνομιλίες με άλλα κράτη όπως η Ιαπωνία, η Τουρκία έχει ζητήσει την τεχνογνωσία εμπλουτισμού του ουρανίου, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τέτοια ικανότητα, προκαλώντας υποψίες ότι σκοπεύει να αναπτύξει μελλοντικά πυρηνικές ικανότητες μη πολιτικού χαρακτήρα, ανέφερε το ισραηλινό ινστιτούτο.

«Τα σχόλια του Ερντογάν πρέπει να εξεταστούν στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν κατακλυστεί από τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία», ανέφερε ο Lindenstrauss.

«Η δήλωση του Ερντογάν σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα τροφοδοτεί έναν μεγάλο φόβο, ότι η Μέση Ανατολή θα αποτελέσει την περιοχή πολλών πυρηνικών δυνάμεων», κατέληξε το ισραηλινό ινστιτούτο.

Το ίδιο ινστιτούτο επικαλούμενο την απότομη αλλαγή της ρητορικής του Ερντογάν, ουσιαστικά μας υποδυκνύει ότι πίσω από όλα υποκρύπτονται προσπάθειες απόκτησης στρατιωτικών πυρηνικών ικανοτήτων και αυτό δεν θα μπορούσε να παραβλεφθει από κανέναν στην περιοχή, πόσο μάλλον από το Ισραήλ.