Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μελέτη σοκ: Επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες στα ούρα των παιδιών

Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν τοξικά επίπεδα πλαστικών ουσιών στα ούρα και τα κόπρανά τους, υποστηρίζει μελέτη που αναδημοσιεύεται στην online...


Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν τοξικά επίπεδα πλαστικών ουσιών στα ούρα και τα κόπρανά τους, υποστηρίζει μελέτη που αναδημοσιεύεται στην online έκδοση του Spiegel.

Ερευνητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας και του Ινστιτούτου Robert Koch του Βερολίνου μελέτησαν 15 υποπροϊόντα πλαστικών ουσιών στα ούρα και τα κόπρανα 2.500 παιδιά, 3-17 ετών. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 11 από τις 15 αυτές ουσίες, εκ των οποίων μια θεωρείται ότι προκαλεί καρκίνο, εντοπίζονταν στο 97-100% των δειγμάτων.



Τα επίπεδα του υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA) υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας στο 20% των δειγμάτων, ειδικά στα μικρότερα παιδιά. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται στην παρασκευή ενδυμάτων και έχει ήδη σχετιστεί με καρκίνο σε ζωικά μοντέλα.

Μάλιστα, τόσο το Διεθνές Γραφείο για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει ως «πιθανόν καρκινογόνο για τους ανθρώπους» το PFOA και έχουν ανακοινώσει μέτρα αυστηρότερης ρύθμισης της χρήσης του.

«Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι έναν αυξανόμενος αριθμός πλαστικών συστατικών βρίσκεται επίσης στο ανθρώπινο σώμα», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marike Kolossa-Gehring, εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου. Και προσθέτει ότι «το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα μικρότερα και πιο ευάλωτα παιδιά είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύριο σώμα της μελέτης δεν έχει δημοσιευθεί και τα παραπάνω στοιχεία χαρακτηρίζονται προκαταρκτικά. Η δημοσιοποίηση τους έγινε κατόπιν έγκρισης της κυβέρνησης και εις απάντηση σχετικού αιτήματος του κόμματος των Πρασίνων.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι μελετήσουν πως αυτά τα υποπροϊόντα εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα μικροχημικά που εμπεριέχουν πολλά είδη ρουχισμού διασπώνονται και τελικά μπαίνουν στην αιματική κυκλοφορία.

Η Bettina Hoffmann, ειδική σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας στο κόμμα των Πρασίνων, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση «να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τα επιβλαβή χημικά». Διατυπώνει δε ανησυχίες ότι τα κάθε λογής επικίνδυνα χημικά απαγορεύονται για να αντικατασταθούν από ουσίες εξίσου επιβλαβείς.