Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προδιαγράφουν αδιέξοδο και παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη...

Με προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο και διάθεση προετοιμασίας του εδάφους για παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών (blame game), μοιάζει στην παρού...


Με προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο και διάθεση προετοιμασίας του εδάφους για παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών (blame game), μοιάζει στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η μετάβαση των εμπλεκόμενων μερών για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη από τη μια και του Μουσταφά Ακιντζί από την άλλη εντός του Σαββατοκύριακου μειώνουν εξαιρετικά τις ελπίδες για θετική έκβαση της προσπάθειας συνομολόγησης όρων αναφοράς που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών.

Το χορό, άνοιξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το Σάββατο (22/9) στο Λονδίνο, καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, σε ομιλία του κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά δημόσια μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια συνομολόγησης των όρων αναφοράς, «κάρφωσε» τον Ακιντζί λέγοντας ότι ενώ είχαν συμφωνήσει από κοινού το κείμενο των Όρων, στη συνέχεια, ο κατοχικός ηγέτης έπρεπε να πάρει έγκριση από την Τουρκία. Έγκριση, όπως είπε, που ποτέ δεν ήρθε.

Αντιθέτως, πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις από την Άγκυρα που εν τη ουσία προδίκαζαν αξιώσεις της τουρκικής πλευράς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ένα ήταν να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης, είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος, και το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως του ποια θα ήταν η τελική έκβαση ως προς τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε για άλλη μια φορά μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας όπως την ερμηνεύει η Τ/κ πλευρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορεί το 21.5% να καθορίζει την τύχη του 78,5%. Δεν μπορεί να ζητάς την πολιτική ισότητα για να καθορίζεις την τύχη της άλλης κοινότητας, διότι αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίζει εκείνος που έχει το βέτο».

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος δήλωσε ότι: «Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των Η.Ε και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης, πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Κυριακή (22/9) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την άφιξη του στη Νέα θέλησε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι η δική μας πλευρά που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια του Γ.Γ δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα για το πού οδηγούνται τα πράγματα.sigmalive.com