Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ...;;; «Βόμβα» Βρετανού καθηγητή: «Πιθανή μια τουρκική στρατιωτική πρόκληση στην Κύπρο!»

«Βόμβα» μεγατόνων ή προπαγάνδα, είναι η δήλωση του Δρ James Ker-Lindsay, που διδάσκει στο London School of Economics και είναι συνεργάτη...


«Βόμβα» μεγατόνων ή προπαγάνδα, είναι η δήλωση του Δρ James Ker-Lindsay, που διδάσκει στο London School of Economics και είναι συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία μας γνωστοποιεί ουσιαστικά ότι «η Τουρκία θα «επέμβει» για να διακόψει τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις-ορόσημο από τον Τούρκο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ ο οποίος μίλησε για νέα «επιχείρηση Αισέ» στην Μεγαλόνησο.

Ο Δρ. Ker-Lindsay δήλωσε ότι «βασικά, η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο διακυβεύονται».

Ισχυρίζεται επίσης ότι «η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διάφορες άλλες χώρες έχουν ταχθεί πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας ναι μεν ότι η Λευκωσία έχει κυριαρχικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα ουσιαστικό σε οποιαδήποτε περίπτωση».




Ο Βρετανός εμπειρογνώμονας, ενός εκ των μεγαλυτέρων πανεπιστημίων στον κόσμο, πιστεύει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Άγκυρα έχει πολύ σοβαρή πρόθεσή «να σταματήσει την Κυπριακή Δημοκρατία από την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων».

«Τώρα μπορεί κανείς να πει ότι βλέπει αυτό τον εκβιασμό από την Τουρκία και ναι, υπάρχει σίγουρα αυτό το επιχείρημα. Αλλά έχει νόημα η Κύπρος να ασκεί κάποια δραστηριότητα που θα οδηγήσει σε σύγκρουση; Αν σκεφτούμε ότι κάποιος πρόκειται να έρθει σε βοήθεια της Κύπρου σε αυτήν την περίπτωση, τότε κάποιοι είναι μάλλον αρκετά αισιόδοξοι, για να το θέσω ήπια », λέει ο ίδιος.

Ο Δρ Ker-Lindsay υπογραμμίζει ότι «η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει στενή σχέση με την Τουρκία και μαζί έχουν πλησιάσει με κάθε είδους στρατηγικούς τρόπους ».

Ο Βρετανός δόκτορας σημειώνει ότι «η ΕΕ θα υποστηρίξει με κάποιο τρόπο την Κύπρο, αλλά αυτή η βοήθεια δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο η Κύπρος μπορεί να ελπίζει ή να περιμένει και εκτιμά ότι πολλοί πιστεύουν πως δεν θα πρόκειται για καθόλου σημαντική πρακτική βοήθεια ».

Ο ίδιος δηλώνει ότι «η ΕΕ δεν είναι σε θέση να ενεργήσει στρατιωτικά. Αυτό που θα δούμε είναι ότι αν η Τουρκία αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε η ΕΕ θα αναγκαστεί να αντιδράσει πολιτικά…αλλά μέχρι εκεί».

«Παραδοσιακά, η Τουρκία δεν κάνει αδρανείς απειλές», ανέφερε ο Βρετανός εμπειρογνώμονας στον Greek Reporter, προσθέτοντας ότι «ασφαλώς δεν κάνει αδρανείς απειλές ειδικά εναντίον της Κύπρου, γιατί αν κοιτάξετε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική εικόνα, η Κύπρος είναι η μικρότερη ανησυχία της Τουρκίας.»

«Αν λοιπόν η Κύπρος θεωρήσει τις απειλές της Τουρκίας ως μπλόφα, τότε εγείρεται ζήτημα τιμής και αποτελεί θέμα στρατηγικής σημασίας και σημαντικό ζήτημα ασφάλειας για την Τουρκία. Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι η Άγκυρα δεν μπλοφάρει όταν πρόκειται για την Κύπρο», κατέληξε ο ίδιος.