Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ στην Κύπρο... Τουρκική παραβίαση στη νεκρή ζώνη στην οδό Λήδρας

To ψευδοκράτος παραβίασε για ακόμα μία φορά το στάτους κβο στη «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία με την ανέγερση ενός στεγάστρου στη νεκρή ζ...


To ψευδοκράτος παραβίασε για ακόμα μία φορά το στάτους κβο στη «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία με την ανέγερση ενός στεγάστρου στη νεκρή ζώνη στην οδό Λήδρας. Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που δημοσιεύει την είδηση σημειώνει ότι πάνω στο στέγαστρο έχει μπει ταμπέλα που «καλωσορίζει» στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Στο δημοσίευμα γίνεται υπενθύμιση και άλλων παραβιάσεων της νεκρής ζώνης από την τουρκική πλευρά χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τον ΟΗΕ.

Γίνεται αναφορά στα Στροβίλια, όπου έγινε νέα κίνηση αναβάθμισης και ενίσχυσης της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων τον περασμένο Ιούλιο και οι Τούρκοι επιμένουν όπως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι ζητούν την άδειά τους για τη διακίνησή τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, οι κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν από τον περασμένο Μάιο βαρέλια προς την πρόσβαση του κτιρίου, το οποίο στεγάζει τη Διοίκηση του τομέα 2 της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχή υπό τον έλεγχό της, ενώ προ ημερών τοποθέτησαν κιγκλιδώματα σε μια προσπάθεια προέλασης στη νεκρή ζώνη.

Περαιτέρω, αναφέρεται, πως στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, στη νεκρή ζώνη, στον Άγιο Δομέτιο, που είναι αγγλικό, υπήρξαν κινήσεις από τον κατοχικό στρατό για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή, ενώ σημειώνονται και οι κινήσεις στην περιοχή Δένειας και Αυλώνας.

Ο Αλίμ Σιντίκ, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η ειρηνευτική δύναμη δεν σχολιάζει μεμονωμένα περιστατικά, αλλά είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για αντιμετώπιση ανησυχιών που αφορούν την ασφάλεια και για διατήρηση του στάτους κβο. Ο κ. Σιντίκ επεσήμανε πως «η διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο στη νεκρή ζώνη παραμένει η ύψιστή προτεραιότητα».

Ο κ. Σιντίκ είπε ακόμη πως «όλα τα περιστατικά που επηρεάζουν την ασφάλεια στη νεκρή ζώνη αναφέρονται επί τακτικής βάσης στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ειρηνευτική δύναμη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η επόμενη έκθεση πρόκειται να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2020», κατέληξε.