Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η εκδοχή των Ισραηλινών για τα τεθωρακισμένα οχήματα του μέλλοντος…

Ο γενικός διευθυντής του τμήματος ερευνών και ανάπτυξης νέων συστημάτων του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ταξίαρχος Yaniv Rotem, παρουσί...


Ο γενικός διευθυντής του τμήματος ερευνών και ανάπτυξης νέων συστημάτων του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ταξίαρχος Yaniv Rotem, παρουσίασε τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Carmel, που αφορά στην ανάπτυξη του νέου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης του Ισραηλινού Στρατού. Στόχος του προγράμματος, κατά τον Ισραηλινό αξιωματούχο είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα επιτευχθεί μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα και παράλληλα μείωση του ποσοστού παράπλευρων απωλειών κατά τη διάρκεια των εμπλοκών.

Γράφει ο Στέργιος Θεοφανίδης (defence-point.gr)

Για να επιτευχθούν αυτοί οι τρεις στόχοι, οι Ισραηλινοί έχουν υιοθετήσει συστήματα που θα παρέχουν ορατότητα 360 μοιρών γύρω από το όχημα, υψηλά επίπεδα αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και συστήματα διασύνδεσης με άλλες πλατφόρμες, προκειμένου να επιτευχθεί συνεργατικότητα με άλλες επίγειες και εναέριες πλατφόρμες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.




Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέθεσε σε τρεις εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Τη Rafael, την Israel Aerospace Industries και την Elbit Systems. Και οι τρεις εταιρείες κατέθεσαν προτάσεις μέσω των οποίων είναι δυνατή η πλοήγηση και η οδήγηση του οχήματος, μαζί με τον χειρισμό των όπλων του και των εντοπισμό των στόχων από διμελές πλήρωμα και όχι τετραμελές.

Για παράδειγμα, θα υπάρχει η δυνατότητα (έχει ήδη επιδειχθεί σε δοκιμές που έχουν διεξαχθεί…) να προγραμματίζεται μέσω σημείων η μετάβαση του οχήματος από ένα σημείο σε ένα άλλο αυτόνομα, ενώ το πλήρωμα θα είναι απασχολημένο σε καθήκοντα επικοινωνιών και εξωτερικής παρατήρησης προς εντοπισμό στόχων.

Ο τελευταίος θα μπορεί να γίνεται και μέσω άλλων οχημάτων ή UAV και τα στοιχεία θέσης και στοχοποίησης θα παρουσιάζονται στο πλήρωμα μέσω πανοραμικών οθονών τεχνολογίας αφής… Αν για παράδειγμα σε μία διαδρομή το τεθωρακισμένο όχημα έχει στοχοποιηθεί από αντιαρματικό στοιχείο Kornet, το οποίο το πλήρωμα δεν έχει εντοπίσει, θα μπορεί να προειδοποιηθεί άμεσα από τα πληρώματα άλλων οχημάτων ή UAV!

Οι προτάσεις των Rafael και Israel Aerospace Industries, περιλαμβάνουν την εγκατάσταση πανοραμικών οθονών εντός του οχήματος που παίρνουν εικόνα από κάμερες περιμετρικά του σκάφους και του πυργίσκου, προκειμένου να εξασφαλιστεί εικόνα 360 μοιρών. Oι οθόνες είναι τεχνολογίας αφής και μέσω αυτών μπορεί να γίνει εστίαση σε ένα πιθανό στόχο για σκοπούς αναγνώρισης και στοχοποίησης.

Η IAI στις δοκιμές εξόπλισε το διμελές πλήρωμα με χειριστήρια τύπου X-Box για τον χειρισμό των όπλων, ενώ η Elbit χρησιμοποιώντας πάλι εξωτερικές κάμερες χρησιμοποίησε όχι οθόνες για την απόδοση εικόνας τους εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά το σύστημα απεικόνισης επί κάσκας IronVision το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία στα άρματα μάχης Merkava Mk.4 εντός του 2021.

Μέσω του IronVision τα μέλη του πληρώματος θα μπορούν να παίρνουν εικόνα από οποιαδήποτε κάμερα περιμετρικά του σκάφους, με το που θα στρέφουν το κεφάλι τους προς αυτή… Όλα αυτά τα συστήματα δοκιμάζονται στο πλαίσιο της πολύχρονης επιχειρησιακής εμπειρίας που έχει αποκτήσει ο Ισραηλινός Στρατός, σε εμπλοκές εντός κατοικημένων και μη περιοχών.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του υπέρυθρου ίχνους του μελλοντικού τεθωρακισμένου οχήματος, θα υιοθετηθούν υβριδικά συστήματα πρόωσης τα οποία θα συνδυάζουν τη χρήση μπαταριών και κλασικών κινητήρων σε πρώτη τουλάχιστον φάση.

Το μέλλον αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το Ισραηλινό ΥΠΑΜ έχει επιδείξει τα πρωτότυπα επίδειξης τεχνολογίας που έχουν δημιουργήσει οι τρεις εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος Carmel, σε εκπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών…