Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανήλικοι και Διαδίκτυο: οδηγός επιβίωσης στο αχανές, θαυμάσιο αλλά και τρομακτικό, διαδικτυακό σύμπαν

Στη σύγχρονη εποχή, της τεχνολογίας και της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ζωή του ανηλίκου δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέ...



Στη σύγχρονη εποχή, της τεχνολογίας και της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ζωή του ανηλίκου δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Ο ανήλικος, πολύ πρώιμα μπαίνει στον διαδικτυακό κόσμο και έρχεται αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η καθημερινότητά του διαμορφώνεται και καθορίζεται, σε μεγάλη έκταση και σε μεγάλο βαθμό, από τη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.




Αναμφίβολα, η χρήση της τεχνολογίας έχει θετικά στοιχεία που είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στη ζωή και στην καθημερινότητα του ανηλίκου. Άλλωστε, η προσαρμογή στα δεδομένα κάθε εποχής είναι αναγκαία και η ενημέρωση απολύτως απαραίτητη. Το φλέγον ερώτημα που μας απασχολεί και μας προβληματίζει εντόνως είναι “εάν σε αυτό το αχανές διαδικτυακό περιβάλλον, ο ανήλικος μπορεί να προστατευθεί”. Η δική μου απάντηση είναι ότι ο ανήλικος χρηστής για να προστατευθεί, δεν πρέπει να αφεθεί -σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο – ανεξέλεγκτος σε αυτόν τον δίχως όρια κόσμο. Ο κάθε ανήλικος έχει ανάγκη από σαφή όρια και καθοδήγηση. Με αυτό τον τρόπο η τεχνολογία θα γίνει «σύμμαχος» και πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον του.

Το παραπάνω όμως συνεπάγεται συνεχή και συστηματική προσπάθεια από τους γονείς και από την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να τεθούν εξαρχής όρια στη χρήση του διαδικτύου και αυτά να γίνονται σε κάθε περίπτωση σεβαστά. Όταν οι γονείς διαπιστώσουν ότι μία κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και οι ίδιοι αδυνατούν να την αντιμετωπίσουν, είναι σημαντικό να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια από τους ειδικούς επιστήμονες χωρίς να ντρέπονται ή να αυτό-ενοχοποιούνται. Είναι ασφαλώς απαραίτητο να αναλάβουν οι γονείς τις ευθύνες που τους αναλογούν, αλλά βοηθώντας και στηρίζοντας το παιδί τους. Θα τονίσω όμως ότι το πιο σημαντικό βήμα, προτού μία κατάσταση φτάσει στα άκρα, είναι η συνεχής ενημέρωση και η ενίσχυση της πρόληψης, μέσω της καθιέρωσης ορίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ