Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επέστρεψε το Μπαρμπαρός – «Αλωνίζει» από χθές τα ξημερώματα ανοικτά της Λεμεσού

Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τις ιταμές απειλές Ταγίπ Ερντογάν, το Μπαρμπαρός επέστρεψε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλισ...



Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τις ιταμές απειλές Ταγίπ Ερντογάν, το Μπαρμπαρός επέστρεψε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε αδειοδοτημένα από την Κύπρο οικόπεδα.




Σύμφωνα με την πορεία του σε ιστοσελίδα ναυσιπλοϊας (marinetraffic) το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος πλέει από τα ξημερώματα χθές νότια της Κύπρου και συγκεκριμένα μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, όπου έχει δηλώσει ότι ποντίζει καλώδια σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων. Το Barbaros συνοδεύουν δυο υποστηρικτικά το ΤΑNYX 1, καθώς και το APOLLO MOON.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το πού αναμένεται να επιχειρήσει το Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος. Η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου έχει εκδώσει παράνομη οδηγία προς τους ναυτιλομένους ανακοινώνοντας την κάθοδο του Barbaros στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στα τεμάχια 2 -9- 13. Τα εν λόγω τεμάχια ανήκουν στην κοινοπραξία της ιταλικής και γαλλικής εταιρείας ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, σε συνεργασία με την κορεατική ΚΟGAS.

Και όλα αυτά, στην σκιά των δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος προχθές διαμήνυσε ότι το Παρίσι επαγρυπνεί. Έχει σημασία να δούμε στα επόμενα 24ωρα εάν οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες θα προκαλέσουν την αντίδραση του Παρισιού και αν θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Πάντως, ήταν χαρακτηριστικό το προχθεσινό μήνυμα του Μακρόν προς την Κύπρο, κατά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στα Ηλύσια πεδία. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ε.Ε δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαρατήρητη, ωστόσο, δεν μένει και η χθεσινή συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι καμία συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει ισχύ εάν δεν συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία. Κι επίσης, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι εκκρεμεί ακόμη με τον Λίβανο η επικύρωση της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απάντησε με αντι-Navtex και απαιτεί από το τουρκικό σκάφος να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η έκδοση της παράνομης οδηγίας από τον σταθμό της Αττάλειας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί ποινικό αδίκημα.