Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ... ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ και... Ευρήματα εμπρησμού στη φωτιά στην Εύβοια: Εντόπισαν στουπιά, μπιτόνια, εύφλεκτο υγρό και γκαζάκια

Όλο το βάρος πέφτει στις έρευνες της Πυροσβεστικής για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, με όλα τα στοιχεία να συνηγορούν στο ότι πρόκειται γι...


Όλο το βάρος πέφτει στις έρευνες της Πυροσβεστικής για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, με όλα τα στοιχεία να συνηγορούν στο ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Και αυτό διότι η μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03:00 τα ξημερώματα την περασμένη Τρίτη, 1,5 χλμ. έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.




Οι έρευνες και οι καταθέσεις μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι προέκυψαν τρεις διαφορετικές εστίες. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν στοιχεία σε τρία διαφορετικά σημεία που προκλήθηκαν ισάριθμες εστίες φωτιάς, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης. Εκεί από όπου ξεκίνησε και η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια την Τρίτη τα ξημερώματα.

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη. Και τα τρία κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στον δρόμο και δύο ακόμη 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Αναλυτικότερα, εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου. Ωστόσο, όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια στη φωτιά της Εύβοιας που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Μηχανή χωρίς πινακίδα στο μικροσκόπιο

Προσώρας, οι Αρχές έχουν πάρει περισσότερες από 30 καταθέσεις κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν ύποπτες κινήσεις ατόμου με μοτοσικλέτα και ενός ακόμη με αυτοκίνητο στην περιοχή. Ομως το αρνητικό είναι ότι προς το παρόν δεν έχουν δώσει στοιχεία ταυτότητας των συγκεκριμένων οχημάτων και είναι δύσκολο να βρεθούν και να ερευνηθούν.

Ένα σενάριο που παίζει δυνατά και εξετάζεται αφορά στις κινήσεις ενός αυτοκινήτου εκείνη την ώρα στον συγκεκριμένο δρόμο στο οποίο επέβαιναν πιθανότατα δύο άτομα και φαίνεται να βάζει φωτιά σε τρία διαφορετικά σημεία που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 200 μέτρα. Από τις περίπου 30 καταθέσεις, οι πυροσβέστες έχουν απομονώσει τρεις και στις οποίες τα άτομα που κλήθηκαν να τις δώσουν έχουν μπει στο μικροσκόπιο έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν. Η πρώτη αφορά στον περσινό εμπρηστή της Εύβοιας, έναν 33χρονο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος συνελήφθη στις 26 του περασμένου Αυγούστου, προφυλακίστηκε και, αν και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Ο σύγχρονος «Νέρωνας» της Εύβοιας πέρυσι από τις 2 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου είχε βάλει εννέα πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, του Σταυρού, του Κοντοδεσπότι και του Μακρυμάλλη. Τα κίνητρά του δεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα αλλά ψυχολογικά προβλήματα του 33χρονου που, όπως είπε, έβαζε φωτιές για να τιμωρήσει τους συγχωριανούς του.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν σε δύο κατοίκους της περιοχής που, αν και έπεσαν σε κάποιες αντιφάσεις, εντούτοις παρουσίασαν άλλοθι.