Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ισραήλ: Το Ιράν επιταχύνει τις προσπάθειες για πυραύλους για την Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το Ιράν ότι έχει επιταχύνει την προσπάθεια του να παραγάγει, με τη συνεργασία της συμμάχου του,της σιιτικής...


Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε το Ιράν ότι έχει επιταχύνει την προσπάθεια του να παραγάγει, με τη συνεργασία της συμμάχου του,της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, πυραύλους υψηλής ακρίβειας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών» στο έδαφος του Ισραήλ.




Οι κατηγορίες έρχονται μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, μία από τις οποίες έγινε με οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ, και έπειτα από τους πυροβολισμούς του λιβανικού στρατού εναντίον ισραηλινών drones την Τετάρτη το βράδυ.


Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο στρατός του Λιβάνου επέρριψαν την ευθύνη των επιθέσεων της Κυριακής στο Ισραήλ, το οποίο επισήμως δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε την Δευτέρα «κήρυξη πολέμου» την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε ούτε σήμερα αυτά τα περιστατικά, ωστόσο υποστήριξε ότι διαθέτει πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να μετατρέψει ρουκέτες σε πυραύλους υψηλής ακρίβειας, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικος.



Σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει 130.000 ρουκέτες στον Λίβανο.

«Αυτή η ποσότητα συνιστά από μόνη της μια απειλή. Αυτές οι ρουκέτες δεν είναι ακριβείας, αλλά αν (η Χεζμπολάχ) μπορεί να κατασκευάσει ένα οπλοστάσιο πυραύλων ακριβείας (…) αυτό θα δημιουργήσει μια διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση», επειδή αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν «τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες» στο Ισραήλ, είπε ο Κόνρικος.

Όπως είπε, υπάρχουν απόπειρες τους τελευταίους μήνες να χτιστούν εγκαταστάσεις παρασκευής και μετατροπής σε πολλές τοποθεσίες στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν είχε αποπειραθεί το διάστημα μεταξύ 2013 και 2015 να μεταφέρει πυραύλους από την επικράτειά του προς το Λίβανο μέσω της Συρίας, αλλά «ισραηλινές επιχειρήσεις» επιβράδυναν την απόπειρα αυτή και η Τεχεράνη άλλαξε την προσέγγισή της το 2016 αποφασίζοντας να μην μεταφέρει πυραύλους, αλλά να «μετατρέψει» ρουκέτες σε πυραύλους υψηλής ακρίβειας.

«Η Χεζμπολάχ δεν έχει τη βιομηχανική ικανότητα να παραγάγει αυτούς τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας … αλλά συνεχίζει (να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση) και αυτό αποτελεί μια αποσταθεροποιητική απειλή», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματικός.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα και τη φωτογραφία τριών Ιρανών αξιωματικών, «εγκεφάλων» της ιρανικής επιχείρησης στον Λίβανο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ