Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ... Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Τραγική η κατάσταση - Το ταμειακό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί

Βασικός στόχος μας είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ, είναι αδιανόητο η επιχείρηση να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, θα εργ...


Βασικός στόχος μας είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ, είναι αδιανόητο η επιχείρηση να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν, θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά, τόνισε προ ολίγου ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης.




Μιλώντας σε δημοσιογράφος, αποκάλυψε ότι το ταμειακό πρόβλημα της επιχείρησης είναι μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Συγκεκριμένα αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και δηλώσεις περί ταμειακού προβλήματος ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μεγαλύτερο κενό σε ορίζοντα 12μηνου που ίσως ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για "κάβο ρευστότητας που η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ξεπεράσει. "Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσουμε τον κάβο, είναι μονόδρομος” είπε ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σχετική σημείωση των ορκωτών ελεγκτών στις καταστάσεις της εταιρείας στις 24 Σεπτεμβρίου και θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τον δανεισμό της επιχείρησης.

Όπως σημείωσε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το συνολικό πακέτο που θα αποκαθιστά το πρόβλημα: αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές στα τιμολόγια.

Ωστόσο τόνισε ότι οποιαδήποτε αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων θα ισοσκελιστεί και δεν θα φέρει επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τις μειώσεις στους φόρους και στο μη ανταγωνιστικό σκέλος.


Ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για ποσοστά αυξήσεων: το βασικό είναι να λυθεί η ταμειακή δυσκολία, με ποιο μείγμα θα γίνει αυτό θα βρεθεί. Η κατάσταση είναι δραματική ταμειακά μετά θα συζητήσουμε για ο,τιδήποτε άλλο.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, ο κ. Στάσσης ανέφερε:

1) θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη

2) το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%

3) θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες

4) θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών

5) θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες

6)θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης σε ομιλία του επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα ωστόσο τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Όπως είπε ότι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι".

Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. "Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μιας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες. Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση".

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: "Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το μέλλον είναι ευοίωνο ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας".

Πηγή: ant1news.gr / ΑΠΕ