Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ... Συμφώνησαν να...τα ξαναπούν Ακιντζί-Αναστασιάδης: Έρχεται νέα τριμερής και πενταμερής συνάντηση

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα προσπάθειας επίλυσης...


Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από το περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε εκ νέου κάθοδο της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες και την ΕΕ ως παρατηρητή.




Εκεί το πιο πιθανό είναι ότι θα πέσουν στο τραπέζι οι λύσεις της συνομοσπονδίας ή της διχοτόμησης. Βέβαια δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πιέσεις για μία αρχική συμφωνία "γέφυρα" μόνο για το ενεργειακό η οποία θα δεσμεύσει την Κύπρο να μοιραστεί τα κοιτάσματα με τους Τ/Κ χωρίς συνολική λύση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δυτικές πιέσεις θα είναι ισχυρές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού οι δυτικοί θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χωρίς "πονοκεφάλους".

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί και του Προέδρου Αναστασιάδη, οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές.

Αποφάσισαν όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες με την Τζέιν Χολ Λουτ και όπως οριστικοποιήσουν του όρους αναφοράς, που θα βοηθήσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Όπως σημειώνεται, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να εκφράσουν την ετοιμότητά τους για μια Τριμερή Διάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενά τους σχέδια.

Ταυτόχρονα, καλωσόρισαν την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμπεριλαμβανομένου της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

«Οι δύο ηγέτες», καταλήγει η ανακοίνωση, «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση για να εντείνουν τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπής, με αντικείμενο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων και να συζητήσουν περισσότερα ΜΟΕ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».