Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δεν είναι επιστημονική φαντασία: ΑΜΕΣΑ Κανόνια λέιζερ στον αμερικανικό στρατό

Λιγότερο από τρεις μήνες μετά την υπογραφή συμβολαίου ύψους 130 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός λέιζερ των 100 kilowatt, ο αμερικα...


Λιγότερο από τρεις μήνες μετά την υπογραφή συμβολαίου ύψους 130 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός λέιζερ των 100 kilowatt, ο αμερικανικός στρατός φαίνεται να αποφάσισε να υπερπηδήσει αυτό το στάδιο και να πάει απευθείας σε ένα πολύ πιο ισχυρό όπλο, της τάξης των 250-300 kW, σύμφωνα με το Breaking Defense και το Popular Mechanics.

Το συγκεκριμένο επίπεδο ισχύος θεωρείται πως θα επιτρέπει την κατάρριψη πυραύλων cruise, ενισχύοντας τις αμερικανικές άμυνες ενάντια σε πιθανές απειλές από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.




Σημειώνεται πως, επί σειρά δεκαετιών, οι ΗΠΑ επένδυαν σε άμυνες απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους, ωστόσο οι πύραυλοι cruise (που πετούν πιο χαμηλά, πιο αργά και είναι πιο ευέλικτοι) έχουν εξαπλωθεί ανά τον κόσμο.

Όπως σημειώνει το Breaking Defense, η είδηση αυτή ήταν «κρυμμένη» σε πρόσφατη ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ πως οι Northrop Grumman και Raytheon θα κατασκεύαζαν ανταγωνιστικά πρωτότυπα για ένα λέιζερ των 50 kW που προορίζεται για τεθωρακισμένα οχήματα Stryker.

Τα λέιζερ των 50 kW θα ήταν επαρκή για την κατάρριψη drones, ωστόσο ο αμερικανικός στρατός επιθυμεί και ένα ισχυρότερο λέιζερ για την προστασία εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα Indirect Fire Protection Capability (IFPC) αναπροσαρμόστηκε για να επικεντρωθεί και στις απειλές από πυραύλους cruise.

Το επόμενο βήμα θα ήταν ένα λέιζερ ισχύος 100 kW (HEL-TVD- High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator) από τις Dynetics και Lockheed Martin, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η προσπάθεια αυτή θα «προσαρμοστεί» ανάλογα για τη δημιουργία ενός όπλου 250-300 kW ονόματι HEL-IFPC, με τέσσερα πρωτότυπα να τίθενται σε υπηρεσία το 2024.

Σε ερώτηση του Breaking Defense τι ακριβώς σημαίνει η «προσαρμογή» αυτή, διευκρινίστηκε πως δεν πρόκειται να κατασκευαστεί το HEL-TVD των 100 kW- για την ακρίβεια, το όπλο θα εξεταστεί, θα αξιολογηθεί και τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής θα αξιοποιηθούν για τους σκοπούς του όπλου των 250-300kW.

Δεν είναι γνωστό τι σημαίνει αυτό ακριβώς για το συμβόλαιο ύψους 130 εκατ. δολαρίων με τις Dynetics και Lockheed.