Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΣ ΗΠΑ... Ξεπλένει πολύ χρήμα για χάρη του Νίκολας Μαδούρο ο Ρ.Τ. Ερντογάν

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις κατά τουρκικής εταιρείας που εμπλέκεται σε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς κ...


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις κατά τουρκικής εταιρείας που εμπλέκεται σε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς κατευθυνόμενο από τον Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος είχε βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές εναντίον του κυρώσεις το 2012-14, έχει εξελιχθεί σε βασικό υποστηρικτή του καθεστώτος Μαδούρο, δημιουργώντας ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.




Αμερικανοί αξιωματούχοι στοχοποιούν την τουρκική Mulberry Proje Yatirim το δίκτυο ξεπλύματος χρήματος μέσω της πώλησης χρυσού της Βενεζουέλα στην Τουρκία. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι συνεργάτης του Κολομβιανού Alex Nain Saab Moran, ο οποίος έχει ξεπλύνει εκατομμύρια δολάρια για χάρη του Μαδούρο από το 2009. Μέσω του προγράμματος παροχής τροφίμων.

Οι Αμερικανοί κατηγορούν ακόμα την τουρκική εταιρεία ότι χρησιμοποιεί ακόμα και το εμπόριο τροφίμων πουλώντας τουρκικά τρόφιμα στη Βενεζουέλα σε πολύ υψηλές τιμές «κερδοσκοπώντας από το λιμό». Η στοχοποίηση πάντως της τουρκικής εταιρείας δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη καθώς, όπως έχει καταγγελθεί, η Βενεζουέλα «έχει βρει πρόθυμους εταίρους για το παράνομο εμπόριο χρυσού, την Τουρκία και το Ιράν».

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ «ψάχνουν τις εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας – Βενεζουέλας». Απείλησε δε πως οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα αν ανακαλύψουν ότι παρακάμπτονται οι κυρώσεις τους κατά του Μαδούρο.

Η εν λόγω προειδοποίηση έρχεται σε μια στιγμή που ο Βενεζουελάνος υπουργός Βιομηχανίας επισκέφτηκε την Τουρκία. Ο υπουργός είναι γνωστός για τις σχέσεις του με το Ιράν και την Χεζμπολάχ και είναι υποκείμενος σε αμερικανικές κυρώσεις λόγω διακίνησης ναρκωτικών.

Η Mulberry είναι απλώς η πρόσοψη του παράνομου δικτύου στου Μαδούρο στην Τουρκία. από το 2017, με την ενθάρρυνση του Ερντογάν, άνθρωποι του Μαδούρο έχουν δημιουργήσει πολλές εικονικές εταιρείες στην Τουρκία. Μια από αυτές, η Sardes που έχει κεφάλαιο μόλις 1 εκ. δολαρίων, έχει εισάγει χρυσό από τη Βενεζουέλα αξίας 900 εκ. δολαρίων το 2018.

Η εξορυκτική εταιρεία της Βενεζουέλας Minervan, δημιούργησε θυγατρική με την τουρκική Marilyns Proje Yatirim, ενώ μια μικροσκοπική τουρκική εταιρεία με κεφάλαιο 1.775 δολαρίων ήταν υπεύθυνη για το 1/8 των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας τον Απρίλιο του 2019.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει καταστεί ο ιδανικός τόπος για παράκαμψη κυρώσεων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η αλληλεγγύη του Ερντογάν με υπό καθεστώς κυρώσεων χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα αποτελεί το τελευταίο βήμα προσέγγισής του στα αυταρχικά και κλεπτοκρατικά αυτά καθεστώτα. Αν οι ΗΠΑ δεν λάβουν τα αναγκαία μέτρα κατά του δικτύου Μαδούρο στην Τουρκία θα είναι σαν να δίνουν το πράσινο φως για συνεργασία του Ερντογάν και με άλλα παρόμοια καθεστώτα.