Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θάνατος 19χρονου στη Σάμο: Μία ώρα καθυστέρησε το ΕΚΑΒ -Ο νεαρός ανένηψε, αλλά κατέληξε στη ΜΕΘ...

Η τραγική είδηση του θανάτου ενός 19χρονου αθλητής από ανακοπή καρδιάς σε γήπεδο της Σάμου ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και τις επικίνδυν...


Η τραγική είδηση του θανάτου ενός 19χρονου αθλητής από ανακοπή καρδιάς σε γήπεδο της Σάμου ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και τις επικίνδυνες ελλείψεις του νησιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ο φίλος του θανόντος, αλλά και ο ιδιώτης γιατρός που έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον άτυχο 19χρονο, το ασθενοφόρο της Σάμου βρισκόταν στην άλλη άκρη του νησιού και τελικά το ΕΚΑΒ παρέλαβε τον νεαρό μία ώρα μετά το περιστατικό.




«Το ένα ασθενοφόρο ήταν στην άλλη άκρη του νησιού, αστυνομία έπαιρνα δεν το σήκωνε κανείς» δηλώνει ο φίλος του 19χρονου που έγινε μάρτυρας των τελευταίων στιγμών του στο γήπεδο της Σάμου. «Ηρθε ο οδηγός από το σπίτι του με παντόφλες και πήγε και πήρε το ασθενοφόρο για να έρθει στο γήπεδο» συμπληρώνει.

Οπως αναφέρει ο νεαρός, από το ΕΚΑΒ του ζητούσαν να επιχειρήσει την μεταφορά μόνος, καθώς αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του 19χρονου. «Επαιρνα το ΕΚΑΒ και μου λένε δεν μπορούμε να έρθουμε, βάλτον στο αμάξι και φέρ’ τον να γλιτώσουμε χρόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελλείψεις προσωπικού για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στη Σάμο

«Η Σάμος καλύπτεται μόνο με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και η δυτική Σάμος μένει ακάλυπτη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» λέει στο OPEN ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Ο κ. Γιαννάκος εξηγεί πως στο κέντρο υγείας Καρλοβασίου δεν υπήρχε ασθενοφόρο, ενώ δεν προβλέπεται εκεί η ειδικότητα καρδιολόγου.

«Είμαι καρδιολόγος, κλήθηκα εκεί με απινιδωτή, πήγα και το παιδί ανένηψε» εξηγεί ο Πέτρος Χατζηανδρέου, γιατρός που εκλήθη να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον 19χρονο. Ο γιατρός αναφέρει πως ο νεαρός είχε ανανήψει, η καρδιά του λειτουργούσε και πάλι, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τον εγκέφαλο.

Η αργοπορία του ΕΚΑΒ φαίνεται πως ήταν καταλυτική για τη ζωή του 19χρονου

Ο 19χρονος νεαρός από τη Σάμο εισήχθη στη ΜΕΘ και έπειτα από αλλεπάλληλες ανακοπές κατέληξε. «Αν περάσουν πέντε λεπτά, δεν συζητών δέκα ο εγκέφαλος είναι νεκρός. Η καρδιά μπορεί να ανανήψει» σχολιάζει σε ερώτηση για τις συνέπειες της καθυστέρησης του ασθενοφόρου και της συνακόλουθης αργοπορίας μεταγωγής του 19χρονου στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το samiakonvima.blogspot.com ο 19χρονος Νίκος Μαθιός, φοιτητής και αθλητής, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου ενώ ασκούνταν στα υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ του κλειστού Γυμναστηρίου Καρλοβασίου.