Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΡΕΛΟ ΓΕΛΙΟ... Η Άγκυρα επιταχύνει την ανάπτυξη του μαχητικού εγχώριας κατασκευής TFX

Η Άγκυρα επιταχύνει την ανάπτυξη του μαχητικού εγχώριας κατασκευής TFX με στόχο να το θέσει σε μαζική παραγωγή μέχρι το 2025 Αυτό επί τη...


Η Άγκυρα επιταχύνει την ανάπτυξη του μαχητικού εγχώριας κατασκευής TFX με στόχο να το θέσει σε μαζική παραγωγή μέχρι το 2025

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως αποκλείει την «ενδιάμεση» λύση του ρωσικού Su-35 αλλά και ότι δεν πρόκειται να πάρουν το υπερσύγχρονο και τρομακτικών δυνατοτήτων Su-57 γιατί απλούστατα οι Ρωσία δεν πρόκειται να το δώσει.

Για τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό οτιδήποτε κατω από 5η γεννιά δεν τους κάνει ενώ αποτελεί και μέγιστο πρόβλημα το γεγονός ότι η ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα στα μαχητικά είναι ελλιπής (αντίθετα με τα πυραυλικά συστήματα).




Οι Τούρκοι δεν έχουν πρόβλημα σε ότι αφορά την Αεροπορία τους όπως είναι αυτή την στιγμή αφού μέχρι το 2025 μόνο το Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ανώτερη Αεροπορία στην περιοχή της Α.Μεσογείου μέχρι το 2025.

Ούτε και εμείς μπορούμε να πάρουμε το F-35 και να είναι επιχειρησιακό μέχρι τό 2025. Οι Τούρκοι μην ξεχνάμε πως διαθέτουν και το Mesa 737 AEW αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο είναι το καλύτερο στο ΝΑΤΟ, οπότε νιώθουν ότι ακόμα είναι ασφαλείς για τα επόμενα χρόνια.

Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στο να μην δώσουν το F-35 πράγμα πολύ δύσκολο τότε ουσιαστικά «απονεκρώνεται» η συμμετοχή της Τουρκίας στην Συμμαχία, σε περίπτωση δε κυρώσεων, η Τουρκία θα θέσει εαυτόν εκτός Συμμαχίας τόσο απλά...

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει ετοιμότητα για κάτι τέτοιο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο, TGRT, γίνονται προσπάθειες να είναι έτοιμο το τουρκικό μαχητικό το 2025, αντί για το 2026, ενώ μέχρι τότε η Άγκυρα έχει σκοπό να χτυπήσει την πόρτα και άλλων χωρών για αγορά νέας γενιάς πολεμικών αεροσκαφών.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ εκτίμησε ότι η Τουρκία έφερε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις της και ότι δεν υπάρχει νομική βάση για έξοδο της χώρας του από το πρόγραμμα, «αλλά οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται με μία λογική ‘έτσι το θέλω κι έτσι θα γίνει’. Είναι μια απόφαση που δεν ταιριάζει σε εταίρους», σχολίασε ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, ο οποίος υποστήριξε πάντως ότι η εταιρική σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα F-35 συνεχίζεται.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ είπε σύμφωνα με το Σίγμα, πως η Τουρκία ήδη εξετάζει εναλλακτικές για μαχητικά. «Αν δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή, φυσικά και θα δοκιμάσουμε να χτυπήσουμε άλλες πόρτες και ήδη το έχουμε κάνει, το κάνουμε και πάντα θα υπάρχουν εναλλακτικές στο θέμα αυτό. Η Τουρκία δεν πρόκειται να βρεθεί σε αδιέξοδο, όπως δεν έχει βρεθεί ποτέ».

Παράλληλα, όμως, η Τουρκία επιταχύνει και το πρόγραμμα παραγωγής του εθνικού της μαχητικού για να είναι έτοιμο ένα χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμένο.
«Προσπαθούμε να είναι έτοιμο το 2025, αντί το 2026. Είμαστε σε επαφή με φίλες και αδελφές χώρες για να μας βοηθήσουν σε αυτό», είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ενώ προανήγγειλε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, όπως π.χ. ο κινητήρας του τουρκικού μαχητικού να είναι κι αυτός εγχώριας παραγωγής. (σ.σ. Η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει Rolls Royce μηχανές για το μαχητικό της, αλλά η Αγγλία μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί θετικά, όπως παραπονέθηκε πρόσφατα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν).

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ ήταν ρεαλιστής πάντως. «Δεν ονειροβατούμε σχετικά με το πρόγραμμα του εθνικού μας μαχητικού (MMU)», είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συμβουλεύεται για το θέμα της υλοποίηση του νέου της εξοπλιστικού σχεδίου και την κορυφαία αεροναυπηγική βρετανική εταιρεία BAE systems.