Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ... Ο τσάρος Σαμουήλ θα τιμάται από Βουλγάρους και Σκοπιανούς στην Οχρίδα

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας στο πλαίσιο της Ευρ...


«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η υπογραφή των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας , που καθιστά δυνατή την επίτευξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Πόζναν της Πολωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής της ‘διαδικασίας του Βερολίνου’.




Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι από το 1992 μέχρι σήμερα, η βουλγαρική πλευρά επιμένει στην σωστή απόδοση των ιστορικών γεγονότων.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που σταδιακά, αλλά σταθερά, αναφαίνεται η αλήθεια της κοινής μας ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης του Γκότσε Ντέλτσεφ, όπως παραδέχθηκε δημόσια ο επικεφαλής της χώρας- πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη SEECP στο Σαράγεβο την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, διαβεβαίωσε τον Μπορίσοφ, ότι η χώρα δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση του μνημείου του Βούλγαρου Συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρντνάλιεφ στη Δοϊράνη (που σκοτώθηκε από τον ελληνικό στρατό το 1913) και ήδη η αποκατάσταση του μνημείου βρίσκεται σε εξέλιξη

Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την προσδοκία να τιμήσουν από κοινού την 1005η επέτειο του θανάτου του τσάρου Σαμουήλ στην Οχρίδα (Αχρίδα). Αυτή, θα είναι απόδειξη της αποτελεσματικής απόδοσης των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από τις δύο κυβερνήσεις με την υπογραφή των συμφωνιών.

infomax.mk
The Hellenic Information Team