Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο μπορίσοφ είπε τον Πενταρόφσκι «Βορειομακεδόνα Πρόεδρο» και δεν ζήτησε συγνώμη... Έξαλλοι οι Σκοπιανοί!

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε δήλωσή του προς τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσε τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβ...


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε δήλωσή του προς τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσε τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ως ‘Βορειομακεδόνα πρόεδρο’.

Κατά τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν της Πολωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Μπόικο Μπορίσοφ συζήτησαν τη συμφωνία Καλής Γειτονίας.




Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάλεσε τον Ζάεφ την 1η Αυγούστου να παραβρεθεί στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ και να καταθέσει στεφάνι, μια ημέρα που σηματοδοτεί την υπογραφή της συμφωνίας με τη Βουλγαρία.

Χθες ο Ζάεφ, δήλωσε ότι ο Μπορίσοφ στο Σαράγεβο έκανε λάθος, γιατί η δήλωση του περί «Βορειομακεδόνα πρόεδρο», είναι αντίθετη με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εγγυάται τη μακεδονική ταυτότητα.

Ωστόσο, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, επεδίωξε να διορθώσει τη δήλωσή του, αλλά σε σημείωμά του στο Twitter έγραψε ότι είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι με τον ‘βορειομακεδόνα’ πρόεδρο).

Το εγχειρίδιο που έκδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι βάση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο χαρακτηρισμός «Μακεδόνας» είναι για τον πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας και όχι «Βορειομακεδόνας».

Επίσης ποτέ δεν λέμε 'βορειομακεδονική' τη γλώσσα, το έθνος, τον πολιτισμό, αλλά ως μακεδονική γλώσσα, μακεδονικό έθνος και μακεδονικός πολιτισμός, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

kanal5.mk
--
The Hellenic Information Team