Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ... Tουρκική ποινική έρευνα κατά Αμερικανών & Lockheed Martin – Ο Ερντογάν «φορτώνει» στις ΗΠΑ το πραξικόπημα του 2016

Σε νέα αποκάλυψη με τρομερά στοιχεία προέβη ο γνωστός Τούρκος αντιφρονών δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, τα οποία αφορούν την ποινικ...


Σε νέα αποκάλυψη με τρομερά στοιχεία προέβη ο γνωστός Τούρκος αντιφρονών δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, τα οποία αφορούν την ποινική έρευνα από Τούρκο εισαγγελέα, Αμερικανών αξιωματικών και υπαλλήλων της Lockheed Martin, (εταιρείας κατασκευής των F-16), για υποτιθέμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2016, με τα αποτελέσματα αυτής να είναι σε «ετοιμότητα» να εφαρμοστούν κατά των ΗΠΑ όποτε επιθυμήσει ο σουλτάνος Ερντογάν.

Οι διαπραγματεύσεις αναβάθμισης των τουρκικών F-16 με ραντάρ AESA και οι συμμετέχοντας σε αυτές, φέρονται να μπήκαν στο μικροσκόπιο του τουρκικού καθεστώτος ξανά λόγω S-400.




Πρόκειται σαφώς για την «σταγόνα», εφόσον ενεργοποιηθεί η διαδικασία, η οποία θα «ξεχειλίσει το ποτήρι» στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς εξαρτώνται από τον Ερντογάν, παρά την υποτιθέμενη ανεξαρτησία του κλάδου, και οι οποίοι πάντα κάνουν την βρώμικη δουλεία της κυβέρνησης, τοποθετώντας όποιους επιθυμούν στους εχθρούς του ισλαμικού καθεστώτος συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν θα μας εκπλήξει το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό κλιμακώνεται τώρα σε αυτό το επίπεδο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν καταχράται συχνά το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να τιμωρήσει τους αντιπάλους της και είναι πρόθυμη να χειριστεί τις ποινικές διώξεις με αμφίβολα αποδεικτικά στοιχεία, για να τροφοδοτήσει μαζικές θεωρίες συνωμοσίας στα 80 εκατομμύρια των Τούρκων», δηλώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ο Serdar Coşkun, Τούρκος εισαγγελέας στην Άγκυρα, είχε ζητήσει από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο να αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις συνεδριάσεις που αφορούσαν προμήθειες στον τομέα της άμυνας και είχαν πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιούλιο του 2016.

Σε μια νομική διακοίνωση του που κατατέθηκε στις 27 Ιουλίου, 2016, ο Coşkun έγραψε ότι στις συναντήσεις αυτές, συμμετείχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι της Lockheed Martin, οι οποίοι ουσιαστικά μεταξύ άλλων φέρονταν (κατά τους Τούρκους πάντα) να είχαν εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο ίδιος ανέφερε ότι επιθυμούσε να εξετάσει όλες λεπτομέρειες των συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου των συζητήσεων και των συμμετεχόντων.

Ο Εισαγγελέας Serdar Coşkun, ξεκίνησε την ποινική έρευνα σχετικά με τις συνεδριάσεις αυτές με αφορμή την πρόθεση προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και των ΗΠΑ.

Οι συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων υλοποιήθηκαν στις 12-13 Ιουλίου 2016 και δεν ήταν καθόλου απλές μιας και συμπεριλάμβαναν και το τεχνικό χαρακτήρα μέρος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16.

Είχαν προγραμματιστεί να καλύψουν μεγάλο χρονικό διάστημα και διοργανώθηκαν στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στις 26 Απριλίου 2005, η οποία επρόκειτο να λήξει το 2020.

Ωστόσο, η παραγγελία του Coşkun προκάλεσε μια σειρά επικοινωνιών μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών και του εισαγγελέα.

Την 1η Αυγούστου 2016 ο Dinçer Ural, γενικός και νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου, συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ από την διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Άμυνας και απέστειλε τα έγγραφα στο γραφείο του εισαγγελέα όπως ζητήθηκε.




Οι ταυτότητες των Αμερικανών και Τούρκων ομολόγων τους, τα πρακτικά των συναντήσεων και τα στοιχεία των F-16 διαβιβάστηκαν τότε στο γραφείο του εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες.

Ο γενικός εισαγγελέας Dinçer Ural απέστειλε όλα τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών της συνάντησης, με αξιωματούχους των ΗΠΑ και αντιπροσώπους της Lockheed Martin, στο γραφείο του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που βγήκαν στην δημοσιότητα, η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου και αφορούσε συζήτηση μεταξύ της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και των Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, σχετικά με την αναβάθμιση του ραντάρ των τουρκικών F-16.

Η τουρκική πλευρά είχε εξετάσει τη δυνατότητα να αποκτήσει ραντάρ AESA (Active Electronic Scan Array) για να αντικαταστήσει τα ραντάρ τύπου MESA, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο John Philbin, επικεφαλής του τμήματος της Lockheed Martin και οι Αμερικανοί αξιωματικοί Wright-Patterson και Randy Bulkard συμμετείχαν στην συνάντηση.

Η τουρκική αντιπροσωπεία ήταν υπό την καθοδήγηση του Kadircan Kottaş, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Προγραμμάτων στη Διοίκηση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα πρακτικά των συναντήσεων ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομίλησαν για διάφορα τουρκικά αιτήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Raytheon, η οποία κατέχει την άδεια για τον εξοπλισμό.

Η τουρκική πλευρά είχε εκφράσει συγκεκριμένες επιλογές και τρόπους με τους οποίους ήθελε να προχωρήσει η αναβάθμιση, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους εξήγησαν τις διαδικασίες και πώς θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν και να καθορίσουν την όλη διαδικασία μεταξύ της Raytheon και της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η συζήτηση σε ένα σημείο εξέτασε αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος και να προσαρμόσουν την τιμολόγηση σύμφωνα με τα τουρκικά αιτήματα.




Οι τεχνικές προδιαγραφές για τις προσφορές αναβάθμισης και τις εναλλακτικές τιμές για τα F-16 συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο έρευνας του εισαγγελέα.

Η δεύτερη συνάντηση που ο Τούρκος εισαγγελέας εξέτασε στην ποινική του έρευνα αφορούσε την συνεδρίαση της 13 Ιουλίου, στην οποία υπήρξε συμμετοχή αξιωματούχων της τουρκικής και αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωποι της Lockheed Martin.

Το επίκεντρο της συνάντησης αφορούσε τουρκικά αιτήματα δημιουργίας εργαστηρίου ολοκλήρωσης συστημάτων (SEL) και ο επαναπρογραμματισμός στο εσωτερικό της χώρας (ICR) για να φιλοξενηθούν τα εγχώρια κατασκευασμένα μέρη για το πρόγραμμα F-16.

Τα πρακτικά της συνάντησης, δείχνουν ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία ανέλυσε τις δυνατότητες αναβάθμισης και συντήρησης υλικού και λογισμικού για διάφορα εξαρτήματα των αεροσκαφών F-16.

Οι συνομιλίες ήταν πολύ λεπτομερείς και οι τεχνικές λεπτομέρειες επικεντρώθηκαν στην ικανοποίηση των αιτημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γραφείο Συνεργασίας Άμυνας της Τουρκίας (ODC-T), το οποίο λειτουργεί ως τμήμα του Οργανισμού Βοήθειας για την Ασφάλεια των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η ποινική έρευνα ξεκίνησε αφού ο Sarper Kaya Yazgünoğlu, 30χρονος ειδικός και υπάλληλος του τουρκικού υπουργείου, δήλωσε στην αστυνομία στις 20 Ιουλίου 2016 ότι υποψιάζονταν ότι οι συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων αποτελούσαν μέρος ενός σχεδίου για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ο Yazgünoğlu, καθηγητής στο επάγγελμα, υπηρετούσε στο γραφείο ODC.

Είπε ότι όλα τα ονόματα των επισκεπτών δόθηκαν στο γραφείο του εκ των προτέρων και όλα ήταν προσχεδιασμένα. Είπε επίσης ότι κατέγραψε τα ονόματα των Τούρκων και των Αμερικανών αξιωματούχων που παρέστησαν στις συναντήσεις στην ODC, τονίζοντας ότι αυτοί συμμετείχαν και στο πραξικόπημα.

Τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν ωστόσο τι συνέβη με την ποινική έρευνα ή αν ο εισαγγελέας Coşkun επέβαλε τις κατηγορίες.

Ωστόσο, η ανακοίνωση δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ήταν σαφής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι συναντήσεις δεν είχαν καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και ήταν μέρος των τακτικών προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Παρ ‘όλα αυτά, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Άμυνας μοιράστηκαν όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα με το γραφείο του εισαγγελέα, συμπεριλαμβανομένης μιας παρουσίασης Power Point από την Lockheed Martin και των ταυτοτήτων των Αμερικανών υπηκόων και έχουν ετοιμότητα να την εμφανίσουν στον τουρκικό λαό ανάλογα με την κατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ με τους S-400.