Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμερικανική «βόμβα» στην τουρκική βιομηχανία: Το Πεντάγωνο δρομολογεί παραγωγή F-35 χωρίς την Τουρκία – Οριστική η απομάκρυνση της Άγκυρας

Ξεκαθαρίζουν εκ νέου τη θέση τους απέναντι στην Τουρκία οι ΗΠΑ, με σκληρές δηλώσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου για το ζήτημα των S-40...


Ξεκαθαρίζουν εκ νέου τη θέση τους απέναντι στην Τουρκία οι ΗΠΑ, με σκληρές δηλώσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου για το ζήτημα των S-400 και F-35, επισημαίνοντας πως η αμερικανική στάση δεν έχει αλλάξει, παρά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί προσέγγισης.

Οι δηλώσεις του Πάτρικ Σάναχαν έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με το αμερικανικό τελεσίγραφο για την κρίση στην Α.Μεσόγειο και την προειδοποίηση στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Κύπρο.




Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην περίπτωση που η Αγκυρα επιμείνει να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», είπε ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπενθύμισε ότι αν η Αγκυρα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα, οι ΗΠΑ δεν θα της παραδώσουν τα μαχητικά. Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, κατασκευάζοντας για παράδειγμα εξαρτήματα για το σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών.

Η αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα σήμαινε ότι τα εξαρτήματα αυτά θα έπρεπε να κατασκευαστούν από άλλες εταιρείες.

«Αν η Τουρκία κρίνει ότι οι S-400 είναι η απόφαση που θέλει να πάρει, τότε θα πρέπει να μεταφέρουμε την παραγωγή εκτός Τουρκίας», εξήγησε ο Σάναχαν, αποκαλύπτοντας ότι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με στελέχη των εταιρειών Lockheed Martin και United Technologies για να συζητήσει τις πιθανές επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει πολλές φορές την Αγκυρα να επιλέξει μεταξύ του ρωσικού συστήματος και των F-35. Δύο μαχητικά αεροσκάφη παραδόθηκαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2018, όμως παραμένουν στις ΗΠΑ – επισήμως για να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι πιλότοι.

Υπενθυμίζουμε πως χθες, στοπ στις κινήσεις των Τούρκων έβαλαν παρασκηνιακά οι ΗΠΑ, μιας και όπως φαίνεται δεν έχουν συμφωνήσει καίρια ζητήματα στην περιοχή αυτή.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους Francis Fannon στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αποθαρρύνει σθεναρά οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να κλιμακώσει εντάσεις, όπως η τουρκική εταιρεία η οποία ξεκίνησε για να υλοποιήσει γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ).

Η ενεργειακή διπλωματία και το νέο γεωπολιτικό τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, ήταν τα θέματα της Συνόδου Κορυφής Επενδύσεων EastMed της Νέας Υόρκης που διοργανώθηκε από το «Economist».

Ο Fannon επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ, ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα στην Κύπρο για την ανάπτυξη των πόρων της εντός της ΑΟΖ της ότι θα πρέπει οι πόροι αυτοί να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «ενέργειες» θεωρώντας ως καταλύτη τον διάλογο στο όλο θέμα.

Ο ίδιος εξήγησε τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ και την ανάγκη να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή. Είπε επίσης ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο και τις χώρες της Α.Μεσογείου οφείλονται στη βελτίωση των ενεργειακών εξελίξεων.pentapostagma.gr