Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Τουρκία βρήκε κορυφαίο εταίρο να τη συνδράμει με τις γεωτρήσεις, αλλά…

defence-point.grΗ έκθεση μιας σημαντικής εταιρίας του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα για τα πεπραγμένα του τριμήνου, έκρυβε μια σημαντική είδ...


defence-point.grΗ έκθεση μιας σημαντικής εταιρίας του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα για τα πεπραγμένα του τριμήνου, έκρυβε μια σημαντική είδηση, σύμφωνα με εξειδικευμένα στις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία, διά της Turkish Petroleum (Türkiye Petrolleri AO ή TPAO), έχει υπογράψει συμφωνία με την κορυφαία εταιρία υποστήριξης των δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων, τη νορβηγική Schlumberger, για τις γεωτρήσεις της στη Μεσόγειο.




Η αναφορά αυτή είναι ωστόσο παραπλανητική, εάν δεν προστεθεί το ότι το συμβόλαιο ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε η τουρκική εταιρία με τη νορβηγική, αφορά το “πεδίο” στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας (Antalya), ονόματι Alanya-1, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια νόμιμη τουρκική δραστηριότητα της Τουρκίας.





Οι υπηρεσίες της Schlumberger θα παρασχεθούν επί του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας “FATIH”, πρώην “Deepsea Metro II” που αγόρασε πέρσι η TPAO. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η εταιρία, οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Πάντως, πέρα από το συγκεκριμένο συμβόλαιο των Τούρκων με τους Νορβηγούς, πέραν του Alanya-1, φέρεται να προβλέπει τη δραστηριοποίηση της θυγατρικής της WesternGeco (μελετάει σεισμικές καταγραφές από έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές), στο πλαίσιο πολυετούς σύμβασης που υπογράφτηκε.



Συγκεκριμένα, η σύμβαση με την TPAO φέρεται να προβλέπει την παροχή εξειδικευμένου λογισμικο0ί, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την “αποκωδικοποίηση” απεικονίσεων στον θαλάσσιο βυθό, σε μεγάλα βάθη και άλλες υπηρεσίες “γεωφυσικού χαρακτήρα”, στις τουρκικές θάλασσες. Από τη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο.

Η μη αναφορά της περιοχής του Αιγαίου, θα μπορούσε να συνεπάγεται “μέτρα ασφαλείας” της εταιρίας για να μην παραβιάσει “κόκκινες γραμμές” που θέτει το ευρύτερο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων στην περιοχή (…) αν και αυτό θα αποδειχθεί ότι ισχύει, εάν η εταιρία δεν συμμετάσχει σε παράνομες δραστηριότητες των Τούρκων, όπως αυτές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της νορβηγικής εταιρίας, τα στοιχεία που έδωσε για τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανέρχονται στα 8,5 δισ. δολ., μια αύξηση της τάξεως του 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα δε κέρδη της ανήλθαν στα 644 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 18% συγκριτικά με πέρσι. Διόλου άσχημα…

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία είναι απόλυτα χρήσιμη για την Τουρκία, τόσο από ουσιαστικής απόψεως, καθώς στερείται τεχνογνωσίας για να υλοποιήσει όσα διακηρύσσει, αλλά και επικοινωνιακά, για να επιχειρήσει με τη γνωστή μέθοδο των “μισών αληθειών” να δώσει την εντύπωση ότι δεν τελεί σε απομόνωση λόγω της καταφανώς παράνομης συμπεριφοράς της, κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (UNCLOS). Χρήσιμο τόσο διεθνώς, όσο και – κυρίως – στο εσωτερικό μέτωπο, που περιπλέκεται μέρα με την ημέρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…