Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έκαψαν το εξωκλήσι της Αγίας Σολομωνής στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού (ΦΩΤΟ) Καίνε τις εκκλησίες μας και μεις τους έχουμε στα ψηφοδέλτια μας !

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν επιστήμονες και αρχαιολόγοι, οι οποίοι μετέβησαν στο αρχαίο εξωκκλήσι της Αγίας Σολομωνής στην ...


Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν επιστήμονες και αρχαιολόγοι, οι οποίοι μετέβησαν στο αρχαίο εξωκκλήσι της Αγίας Σολομωνής στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού στη χερσόνησο της Καρπασίας, προκειμένου να απεικονίσουν τρισδιάστατα τον ιστορικό χώρο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το 2015 από την ελβετική κυβέρνηση και αφορά στη τρισδιάστατη απεικόνιση του ναού, μετά τον επαναπατρισμό τοιχογραφιών που κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και επιστράφηκαν από το Μόναχο της Γερμανίας τα έτη 2013 και 2015. Σε αυτό συμμετέχουν λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, του ΤΕΙ Αθηνών και του Ινστιτούτου Κύπρου.




Διαπίστωσαν καταστροφές στην αψίδα στην ανατολική πλευρά του ναού λόγω φωτιάς που εκτιμάται ότι τέθηκε στο έδαφος και εξαπλώθηκε μέχρι τη στέγη της αρχαίας εκκλησίας. Στον εσωτερικό χώρο μάλιστα, εντόπισαν καμένα πουλιά και απομενάρια φωλιών, τα οποία διαφαίνεται ότι ρίφθηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του ναού επικρατούσε δυσάρρεστη μυρωδιά που προερχόταν από τα καμένα πουλιά.

Το εξωκκλήσι της Αγίας Σολομωνής χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και οι τοιχογραφίες που ήταν διακοσμημένο, από τον 9ο αιώνα. Βρίσκεται έξω και στα ανατολικά του κατεχόμενου χωριού και στην περιοχή έχει δημιουργηθεί εκδρομικός χώρος πριν από περίπου πέντε χρόνια, με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στην περιοχή συχνάζουν κυνηγοί που κάνουν διάλειμμα από τις δραστηριότητες τους και αρκετές φορές, εντοπίστηκαν να ψήνουν φαγητό έξω από την εκκλησία.

Με πρωτοβουλία μάλιστα της Επισκοπής Καρπασίας τοποθετήθηκαν πόρτες στο ιστορικό εξωκκλήσι, καθώς είχε συντηρηθεί και βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση πριν από την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, του ΤΕΙ Αθηνών και του Ινστιτούτου Κύπρου, διαπιστώνουν καταστροφές και λεηλασίες σε θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία στα κατεχόμενα, αφού μέσα από το έργο τρισδιάστατης απεινόνισης το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη επισκέπτονται συχνά τις τουρκοκρατούμενες περιοχές και καταγράφουν παρόμοια περιστατικά.