Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τριήμερο ''λουκέτο'' στα διαγνωστικά κέντρα - Χωρίς εξετάσεις οι ασφαλισμένοι

Τριήμερη πανελλαδική απεργία ξεκινούν σήμερα οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις υψ...


Τριήμερη πανελλαδική απεργία ξεκινούν σήμερα οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, το τριήμερο Πέμπτη 23 Μαΐου, Παρασκευή 24 και Σάββατο 25, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εξετάσεις των ασφαλισμένων. Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, περιγράφουν «το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι Μονάδες εξαιτίας του clawback και του rebate που τις οδηγεί», όπως αναφέρουν «με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή» και ζητούν διάλογο για την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στην απεργιακή κινητοποίηση των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΠΙΣ αναφέρει πως το γεγονός ότι «οι αμοιβές των εργαστηριακών γιατρών υποβάλλονται σε συνεχείς περικοπές, υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (claw back) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) έχουν οδηγήσει το κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των γιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη». Προσθέτει ότι βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς γιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους.
Για εκβιασμό και για «άλλα πολιτικά σχέδια» ενόψει εκλογών κατηγορεί τα διαγνωστικά κέντρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Για εκβιαστική τακτική τρεις ημέρες προ των εκλογών κατηγορεί τις Ενώσεις Ιδιωτικού Εργαστηριακού Τομέα (Διαγνωστικά Κέντρα), η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με αφορμή την επικείμενη «κινητοποίησή» τους με σκοπό τη μη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων από την Πέμπτη 23, μέχρι και το Σάββατο 25 Μαΐου. Υπενθυμίζει ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».





Παράλληλα τονίζει ότι αναζητά λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους, και επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback -ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας- προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».
Αντιδράσεις για την ανακοίνωση του ΕΠΟΥΥ
Την αγανάκτησή της, για την ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β.Πλαγιανάκου,εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , την χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» και τον καλεί άμεσα να την ανακαλέσει.
«Επιχειρεί να απειλήσει τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να μην ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής από τα καθήκοντά του κατά την τριήμερη κινητοποίηση (23-25 Μαΐου) που έχει προκηρυχτεί», αναφέρει σε ανακοινωσή της και ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα, για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην απεργία που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.
Αναφέρει επίσης ότι η η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ «έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό, για την τραγική κατάσταση, στην οποία οδηγούνται τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα οποία κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο.Ωστόσο κωφεύουν προκλητικά, στις εκκλήσεις μας και εξακολουθούν να δημεύουν παράλογα και αυταρχικά με το clawback και το rebate, το 70% των εισοδημάτων των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών και των Πολυϊατρείων».
Η Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευκρινίζει ότι η τριήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση αποτελείδιαμαρτυρία και για τη συνολική κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αφορά αποχή από όλες τις υπηρεσίες και κλείσιμο των ΔιαγνωστικώνΕργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ το διάστημα 23-25 Μαΐου.
Να αποσύρει « την εκβιαστική ανακοίνωσή του», καλεί τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και ο ΙΣΑ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, στην τριήμερη κινητοποίηση που προκήρυξαν οι ιδιωτικές Ενώσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.