Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Απριλίου 10, 2019

Η Κύπρος τοποθέτησε Ακόλουθο Άμυνας στην Ουάσινγκτον - Ερχονται αμερικανικά όπλα για ΕΦ; - Τί λέει think tank των ΗΠΑ


Ραγδαίες εξελίξεις στις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου καθώς μετά το δημοσίευμα του σημαντικότερου think tank του ΝΑΤΟ, περί ένταξης τoυ νησιού στην Ατλαντική Συμμαχία, και τoν νόμο για άρση του εμπάργκο όπλων, η Λευκωσία τοποθέτησε Ακόλουθο Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Η τοποθέτηση στρατιωτικού ακολούθου στην Ουάσιγκτον μπορεί να μεταφρασθεί και ως πρώτο βήμα για την ένταξη αμερικανικών όπλων στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς.

Η απόφαση αυτή είχε ήδη προαναγγελθεί από τον Νοέμβριο του 2018 όταν η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Κύπρου, Κλέλια Βασιλείου, είχε πει πως η τοποθέτηση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και της άσκησης μιας ισορροπημένης αμυντικής διπλωματίας.
"Η τοποθέτηση γίνεται σε συνέχεια της απόφασης 268 του 2011 του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά στην τοποθέτηση ακολούθων άμυνας σε σημαντικές πρωτεύουσες" συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, Την Κύπρο θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, κατέθεσαν στη Γερουσία το νομοσχέδιο που επιδιώκει την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ενίσχυση των σχέσεων ασφάλειας των ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα, και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Ο κ. Μενέντεζ αναμένεται να φθάσει στο νησί τη Δευτέρα 15 Απριλίου το απόγευμα. Αν και η επίσκεψή του είναι ιδιωτικής φύσεως, αναμένεται να έχει συναντήσεις την Τρίτη το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως κατά τη συνάντηση του κ. Μενέντεζ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθεί το θέμα της άρσης του εμπάργκο στην πώληση όπλων, το Κυπριακό και τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.

"Ο Μενέντεζ είναι σίγουρα πολύ σημαντικός για την Κύπρο", πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ΗΠΑ κρατούσαν αποστάσεις από κάθε θέμα άμυνας που αφορούσε τη Κύπρο, απαιτώντας μάλιστα και την απόσυρση αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων αμερικανικής κατασκευής που είχε δωρίσει η Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα τρέχουν. Στις 3 Απριλίου δημοσιεύεται άρθρο του Atlantic Council περί ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και χτες στις 9 Απριλίου κατατέθηκε στη Γερουσία το διακομματικό σ/ν «Eastern Mediterranean Security and Partnership Act of 2019» που προβλέπει μεταξύ άλλων:

Άρση απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
Έγκριση στρατιωτικής βοήθειας (FMF) ύψους $5 εκατ. προς Ελλάδα και Κύπρο
Υποβολή έκθεσης στο Κογκρέσο με καταγραφή περιστατικών παραβιάσεων του ΕΕΧ της Ελλάδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από 1ης Ιανουαρίου 2017 και εντεύθεν.
Atlantic Council: "Ώρα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ"

To θέμα της υποψηφιότητας-ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θέτει στο επίκεντρο πρόσφατης ανάλυσής η δεξαμενή σκέψης του Atlantic Council.

«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ΝΑΤΟ καλωσόρισε επτά νέα μέλη στη Συμμαχία, επεκτείνοντας τα σύνορά του προς τα ανατολικά από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Καθώς το ΝΑΤΟ φτάνει στα 70κοστά γενέθλιά του, θα μπορούσε πλέον να βρεθεί χρόνος να προστεθεί ένα νέο μέλος: αυτή τη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει φωτογραφίζοντας την Κύπρο.

Ο αναλυτής Damon Wilson αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή από για τους λόγους που η Κύπρος δεν έγινε μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα που κατά την άποψή του θα πρέπει η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το άρθρο αναφέρει πως:

«Tα ύδατα γύρω από την Κύπρο έχουν γίνει μια ζώνη ανησυχίας όσον αφορά τις μη κρατικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και των ροών προσφύγων».

Το διαιρεμένο νησί προσφέρει τρωτά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κακοποιοί παράγοντες, καθώς η περιορισμένη κυπριακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας έχει οδηγήσει σε άσκοπες προκλήσεις. Το 2014, οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν σε πετρελαιοφόρο που κατασχέθηκε από πειρατές της Λιβύης που κατευθύνονταν προς το νησί. Σε μια δραματική αποτροπή, οι αμερικανικές δυνάμεις ενήργησαν, υποστηρίζοντας τις κυπριακές αρχές που ξεπέρασαν τα μέσα τους και περιορίστηκαν από ad hoc μέτρα.
Όσο το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο, υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας όχι μόνο σε ό, τι μπορούν να επιτύχουν οι Κύπριοι στο νησί τους, αλλά και στην ευρύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ημιτελή δουλειά στην Κύπρο είναι και η ημιτελής δουλεία μιας ολόκληρης της Ευρώπης, ελεύθερης και ειρηνικής

Aντί να είναι η Κύπρος ένα κράτος με αναπηρία στη διατλαντική κοινότητα, θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία για μια άλλη στρατηγική νίκη για τον ελεύθερο κόσμο.

Tο θέμα της ασφάλειας στις διαπραγματεύσεις παραμένει αγκάθι, αν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Η.Β είναι μέλη του ΝΑΤO ωστόσο η Συμμαχία δεν έχει τεθεί ως λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας. Τώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή.

Με την ένταξη του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε διευθέτηση, οι ελληνικές και τουρκοκυπριακές κοινότητες, μαζί με την Αθήνα και την Άγκυρα και σε συνεργασία με όλους τους ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επίτευξη συμφωνίας. Η Κύπρος παραμένει το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι καν μέλος του προγράμματος Συνεργασίας για την Ειρήνη, εξαιτίας του προβλήματος επανένωσης.

Ωστόσο, η άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενσωματώσει αυτόματα και ως εκ τούτου θα αντικαταστήσει το σύστημα εγγυήσεων με μια δέσμευση της Συμμαχίας για ολόκληρο το νησί χωρίς την ανάγκη εναλλακτικών μηχανισμών.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο νησί, αντλώντας από το υπάρχον προσωπικό υποδομών και στελεχών από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Αυτό το νέο κέντρο επιχειρήσεων θα παρείχε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ μια κοινή συνειδητοποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο για μη ελεγχόμενες μεταναστευτικές ροές, παράνομη ναυτιλία κτλπ. Θα υποστηρίξει επίσης τους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ που επικεντρώνονται ορθά στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας τόσο στις ρωσικές όσο και στις μη κρατικές απειλές.

Επιπλέον, η διένεξη συγκρούσεων από τη Λιβύη στη Συρία εκθέτει σε πολλά μέλη του ΝΑΤΟ σημαντικό κίνδυνο και ένα κέντρο προώθησης επιχειρήσεων στην Κύπρο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς. Το 2013, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) βασίζονται στη λειτουργία τους για την εξαγωγή χημικών όπλων από τη Συρία στην Κύπρο.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η εξασφάλιση της περιορισμένης παρουσίας της Τουρκίας στο νησί μέσα σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εμπιστοσύνη στην δική της ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα θα καθησυχάσει τις ελληνοκυπριακές και ελληνικές ανησυχίες τοποθετώντας σταθερά αυτή την παρουσία στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Αυτή η προσέγγιση θα αντικαταστήσει το παλαιό σύστημα εγγυητών εξωτερικής ασφάλειας με την ενσωμάτωση μιας ενοποιημένης Κύπρου σε μια συμμαχία βασισμένη στην αμοιβαία άμυνα […].

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Κύπρο - κατά την έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης - θα μπορούσε να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να δεσμευτούν να σφυρηλατήσουν ένα κράτος μαζί. Πράγματι, ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη δηλώσει πιθανή υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημειώνει το Atlantic Council.« Προηγουμενη
Επομενη »