Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Αίτημα άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis

Παράλληλα, η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέας Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο. Στη...



Παράλληλα, η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέας Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για ενδείξεις δωροδοκίας στις οποίες κατέληξαν οι εισαγγελείς καταπολέμησης στης διαφθοράς που ασχολούνται με την υπόθεση της Novartis





Η επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ελένη Τουλουπάκη, μέσω του Αρείου Πάγου, διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλία του πρώην υπουργού, ο οποίος σήμερα κατέχει βουλευτική έδρα, έτσι ώστε, με την άδεια του Κοινοβουλείου να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις, όταν οι συνάδελφοί του δώσουν το «πράσινο φως», γύρω από τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.




Πριν προχωρήσουν στην κλήση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε ανωμοτί εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου (κι εν συνεχεία, στην άσκηση ποινικής δίωξης), οι εισαγγελείς διαβιβάζουν τη δικογραφία στη Βουλή για την άρση της ασυλία του καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Παράλληλα, η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέας Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και αύριο, αναμένεται η κλήση των μη πολιτικών προσώπων (πάνω από 20) στην υπόθεση για τα αδικήματα κατά περίσταση της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Βενιζέλος: Η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων περί Εσχάτης Προδοσίας

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η άσκηση ποινικών διώξεων είναι η πρόστατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί Εσχάτης Προδοσίας.

«Όπως έχω πει στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω, το Φεβρουάριο του 2018 συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Γιατί έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έχει αποδειχθεί, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο

. Ισως κάποιοι σκέπτονται ότι δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, χρειάζεται μία μικρή εντυπωσιακή κίνηση, έστω για λίγα εικοσιτετράωρα, χωρίς ουσία, αλλά αυτό θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να διαχειριστούν αυτό που ονόμασαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», το οποίο απεδείχθη ότι είναι πράγματι ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο από πλευράς θεσμικής, δηλαδή από πλευράς αλλοίωσης των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση με ελάχιστους κρίκους που έχει στο δικαστικό σώμα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη έχει καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά ορισμένων μόνο από τους δέκα πολιτικούς, με επιβαρυντικά στοιχεία μόνο τις υπάρχουσες καταθέσεις και κάποια έγγραφα, όπως ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις. Οι πληροφορίες ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οργιάζουν για τα ποιά θα είναι τα πρόσωπα αυτά, με τις φήμες να θέλουν ο τελικός αριθμός των κατηγορουμένων να περιορίζεται σε δύο μόνο πρόσωπα, υπουργοί και οι δύο, ο ένας από την Νέα Δημοκρατία και ο άλλος από το ΚΙΝΑΛ.

Διαφωνίες μεταξύ των δικαστών

Η εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση Novartis, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς κανενός πολιτικού, η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των μαρτύρων και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την υπόθεση εκλογικά, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Δικαιοσύνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί, που είχαν ρόλο στις έρευνες ώς σήμερα, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραιτηθεί από την υπόθεση.

Η πιο θορυβώδης και υπονομευτική για την αξιοπιστία των ερευνών της Δικαιοσύνης ήταν η παραίτηση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελλίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που κατήγγειλε παρεμβάσεις και αντιθεσμικές πρακτικές, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ράϊκου παραιτήθηκε κάνοντας λόγο για δράση ενός Ρασπούτιν που κατηύθυνε τα δημοσιεύματα σε βάρος της, και προσθέτοντας για το πώς δρούσε ο ανώνυμος Ρασπούτιν που όλοι κατάλαβαν οτι εννοούσε τον κ. Παππαγγελόπουλο.

Η κ. Ράϊκου υποστήριξε ότι δεχόταν διαρκείς παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν (ο Ρασπούτιν) εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος«νταβατζή» επιχείρησε να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης. Και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε: «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Παραιτήσεις Εισαγγελέων λόγω πιέσεων άνωθεν

Την παραίτησή του υπέβαλε όμως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα ότι δήθεν αρνήθηκε να πάρει στοιχεία που ήθελαν να δώσουν οι αμερικανικές αρχές στους Ελληνες δικαστές. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλλου της υπόθεσης, υποστηρίζουν ότι η έρευνα των Αμερικανών δεν έχει προσδώσει στοιχεία επιβαρυντικά για πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας, ούτε έχουν αποσταλεί τέτοια στοιχεία. Μάλιστα, το ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για εμπλοκή πολιτικών στον σκάνδαλο, μετέφερε προσωπικά στους Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα ο ίδιος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ.