Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δραματικές Εξελίξεις... Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν F-35 στην Ελλάδα για να… μπουν στο «μάτι» της Τουρκίας...

Η άρνηση της Τουρκίας να… εγκαταλείψει τους S-400 του Πούτιν για τα F-35 των ΗΠΑ προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον. Το νέο… επεισόδιο...


Η άρνηση της Τουρκίας να… εγκαταλείψει τους S-400 του Πούτιν για τα F-35 των ΗΠΑ προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον. Το νέο… επεισόδιο στην κόντρα είναι η δήλωση κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου πως F-35 μπορεί να δοθούν στην Ελλάδα…

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν μαχητικά F-35 είπε στο Κογκρέσο ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ. Μια δήλωση ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.




Ο Γουίντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το F-35, κατέθεσε γραπτώς στο Κογκρέσο πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την πώληση των μαχητικών της Lockheed Martin Corp σε πέντε νέες χώρες, στη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Η κατάθεση του Αμερικανού αξιωματούχου έφτασε στα… χέρια του Reuters και σε αυτή τονίζει πως δυνητικά, πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον στις πέντε προαναφερθείσες χώρες.

Το γεγονός πως η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που ΗΠΑ και Τουρκία «τσακώνονται» για το αν η Άγκυρα θα πάρει τα F-35, αποκτά άλλη «βαρύτητα». Η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από τον Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι χώρα που συμμετέχει στη συμπαραγωγή του F-35 και οι ΗΠΑ θέλουν να τη θέσουν… εκτός.

Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού όπως το μαχητικό F-35 εγκρίνονται κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, με το Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και ξένες κυβερνήσεις. Υπάρχουν και άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα ήθελαν να αποκτήσουν το εξελιγμένο μαχητικό.

Στη γραπτή κατάθεσή του, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανόν ακόμη και σήμερα Παρασκευή, ο Γουίντερ διαβεβαιώνει ότι το Πεντάγωνο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα ξένων κυβερνήσεων για ενημέρωση σχετικά με το αεροσκάφος. Πέρυσι, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η εξαγωγή F-35 έπειτα από χρόνια, αφού οι Βρυξέλλες το επέλεξαν αντί του Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσουν τον στόλο των παλαιότερων F-16 της βελγικής πολεμικής αεροπορίας, υπογράφοντας συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,55 δισεκ. δολαρίων) με την Ουάσινγκτον.