Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μετά το Πάσχα τελικά η «πρεμιέρα» για το τέμενος στον Βοτανικό – Στην τελική ευθεία η επιλογή ιμάμη

Στην τελική πρότασή της για τον πρώτο ιμάμη του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας έχει καταλήξει η διοικούσα επιτροπή του. Η έναρξη λειτουργ...


Στην τελική πρότασή της για τον πρώτο ιμάμη του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας έχει καταλήξει η διοικούσα επιτροπή του. Η έναρξη λειτουργίας του τεμένους αναμένεται το πρώτο διάστημα μετά το Πάσχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοικούσα επιτροπή του ισλαμικού τεμένους Αθηνών προτείνει στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου τον Μαροκινό Ζακί Μοχάμετ για τη θέση του ιμάμη. Ο Ζακί Μοχάμετ, ηλικίας 50 ετών, ήλθε στην Ελλάδα πριν από περίπου 25 χρόνια. Μετανάστευσε στη χώρα μας για οικονομικούς λόγους και έχει ελληνική υπηκοότητα. Είναι πατέρας δύο παιδιών, γνωρίζει –εκτός των αραβικών– ελληνικά και γαλλικά, ενώ έχει σπουδάσει θεολογία και μαθηματικά. Είναι μεταξύ των νόμιμων ιμάμηδων της Αθήνας, με δεδομένο ότι στην Αττική υπάρχουν πέντε νόμιμα και περί τα 70 παράνομα λειτουργούντα τζαμιά.




Ο Ζακί Μοχάμετ φέρεται να είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, και να χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των Αράβων της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της διοικούσας επιτροπής προς τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου ήταν ομόφωνη, και ελήφθη έπειτα από έλεγχο των τυπικών και νόμιμων προσόντων των υποψηφίων και αφού πέρασαν από συνέντευξη. Βεβαίως, η τελική έγκριση της πρότασης ανήκει στον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος θα υπογράψει την υπουργική απόφαση διορισμού του ιμάμη, επιλέγοντας και τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η έναρξη λειτουργίας του τεμένους θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όταν θα είναι και το πρώτο crash-test για τη λειτουργία του τεμένους, καθώς τότε ξεκινάει το Ραμαζάνι. Χαρακτηριστικά, όπως ορίζει η απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ωράριο λειτουργίας του τεμένους είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής. Κατά τη διάρκεια δε του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ, θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως».

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης του τεμένους. Στον εξωτερικό χώρο έχει μπει σιντριβάνι και έχουν φυτευτεί πεύκα, ενώ στον εσωτερικό χώρο γίνονται οι τελευταίες εργασίες (με τοποθέτηση γυψοσανίδων κ.λπ.). Επίσης, κατασκευάστηκε το μιχράμπ, η ιερή κόγχη που δείχνει την κατεύθυνση της Μέκκας. Για τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του τεμένους υπάρχει συμφωνία των μουσουλμανικών δογμάτων.